|  HOBBY
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Recepty
Perníkový závin s povidly si zamilujete 

Vánoční tip: Nahraďte klasický štrúdl perníkovým s povidly, který nádherně ozdobí i štědrovečerní stůl

12. prosince 2017 10:13 / Shutterstock
 0   0
Říká se mu staročeská sakrajda, slangově i trnky brnky. Pochází původně z Krkonoš, ale oblibu si získal v Čechách i na Moravě. Pokud máte rádi klasický perník nebo medové perníčky, neváhejte. Perníkový štrúdl s povidly nádherně ozdobí i štědrovečerní stůl.

Sakrajda se obvykle řadí ke středně těžkým receptům, ale není třeba se pečení bát. Obavy nemějte ani z povidel. Štrúdl není tak sladký, jak se na první pohled jeví. A dlouho vydrží! Receptů na perníkový závin je několik, tento patří k nejosvědčenějším.

Co na něj budete potřebovat?

  • 25 dkg mletého cukru
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 1 celé vejce
  • 40 g másla
  • 30 dkg hladké mouky
  • ½ kypřícího perníkového prášku
  • povidla na potření, vejce na potření
  • nasekané ořechy

Postup:

Cukr, med, mléko, vejce a máslo dáme rozpustit a zahřát do kastrůlku. Chvíli vychladlou směs přendáme do mísy, přidáme mouku a kypřící prášek. Vypracujeme těsto, které necháme přes noc v lednici odpočinout. Pokračujeme následující den. Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 3 až 6 kousků (záleží, jak velké záviny chcete). Rozválíme jako na štrúdl, potřeme bohatě povidly (můžete zvolit švestkové, nebo i hruškové), posypeme ořechy a zabalíme. Potřené vajíčkem pečeme na 180 stupňů asi 15 - 20 minut. Ještě vlažné krájíme na tenké proužky. Pozor, těsto v troubě nakyne!

Sakrajda je na rozdíl od jablečného závinu trvanlivá. I když ji upečete týden před Vánocemi, bez problémů vám vydrží do Nového roku. Ovšem pokud zbyde. Originální nápady na krásné vánoční ozdoby a dekorace, které provoní váš domov a nestojí skoro nic, najdete zde.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu