|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Plné košíky je třeba správně zpracovat. Poradíme. 

Houby stále rostou! Máme pro vás několik doporučení, jak je správně zpracovat a uchovávat

12. října 2017 19:56 / Shutterstock
 25   0
Houbařská sezóna stále ještě neskončila a z lesa pořád nosíme nádherné úlovky a dostáváme se tím pádem i k otázce, jak uchovat houby pro další použití. Máme několik doporučení.

Sušené houby

Sušení hub patří k nejstarším způsobům. Kvalitní, obzvlášť hřibovité, houby nakrájíme na plátky, rozložíme na nepřilnavou podložku, třeba na pečící papír. Položíme na teplé a odvětrávané místo, případně použijeme sušičku. Nasušené houby ztratí většinu své vlhkosti, tím se konzervují. Bohužel i tak jsou oblíbeným terčem různých škůdců. Doporučujeme tedy usušené houby uzavřít do hermeticky těsnících nádob, které otevřeme jen na nejnutnější dobu při vyjímání hub pro použití při vaření.

Sušené houby přidáváme do pokrmů hned na začátku vaření, aby dost změkly. Pokud nám jde jen o houbovou chuť, můžeme trochu sušených houbových plátků rozdrtit a přidávat jako koření.

Mražené houby

Někteří mrazí i houby čerstvé. Jistější je, pokud před mrazením houby tepelně upravíme. V houbách jsou totiž enzymy, biologické vysokomolekulární látky, které se urputně snaží houbu zlikvidovat a rozkládají ji. Během tohoto rozkladu se neustále uvolňují mykotoxiny, tedy nebezpečné škodliviny, které lidskému organismu jednoznačně neprospívají. Problémem je, že zmrazení na teplotu například -20 stupňů, při které činnost enzymů ustane, trvá i několik hodin a mezitím se mykotoxiny neustále uvolňují a vy je pak po rozmrazení hub zkonzumujete.

je tedy potřeba u hub zastavit rozklad ještě před tím, než je strčíte do mrazáku. Spolehlivě a rychle toho dosáhnete spařením vroucí vodou. Pro zpracování můžeme použít libovolný způsob, který máme rádi. Někteří dělají houby na cibulce, jiní jen tak s kmínem. Můžete také nechat houby zcela bez příchuti a koření.

Nejjednoduší a naprosto dostačující je podusit pokrájené houby zhruba 5 minut ve vroucí vodě, kterou nalijete na dno kastrolku. Jako když připravujete smaženici. 

Z hlediska konzervace je dobré je trochu osolit. Vychladlé houby dáme do mikrotenových sáčků nebo vhodných krabiček a vložíme do mrazáku. Uděláme si tak pěknou zásobu na zimu.

Nakládané houby

Nakládané houby patří k oblíbeným delikatesám a není důvod si je nepřipravit doma. Existují různé osvědčené postupy, ale mnoho ctitelů nakládání se shoduje, že k houbám cukr nepatří. Liší se tak většinou v míře kyselosti. Pokud máte rádi výraznou chuť, můžete vyzkoušet následující postup.

Houby očistíme, nakrájíme na zhruba stejně velké kousky, které chceme mít v lahvičkách. Nejlepší je samozřejmě použít malé houbičky celé. Houby vložíme do vody a přivedeme k varu. Vaříme několik minut, podle tvrdosti hub. Vedle si připravíme nálev, který vznikne smícháním stejného dílu octa a vody s přidáním soli dle vaší chuti. Do vyvařených skleniček vložíte hořčičné semínko, několik kuliček celého pepře a nového koření. Přidejte jeden bobkový list. Povařené houby vložte scezené, ale ještě horké do skleniček a zalijte vroucím nálevem. Okamžitě uzavřete a nechte chladnout.

Zpracování čerstvých hub

Existuje celá řada receptů na zpracování čerstvých hub. Vedle klasické smaženice si můžete připravit houbové omáčky, houbové pizzy, houbové řízky. Recept na výborný houbový guláš naleznete v našem receptu zde. Některé houby jako například bedly, růžovky a holubinky se dají dát jen tak na pánev. Můžete si udělat houbovou sekanou. Houby jsou bohatým zdrojem minerálů. Z toho důvodu nejsou vhodné pro určité diety. Měli bychom současně uvážit, že houby obsahují i radioaktivní látky, které se v přírodě nacházejí buď přirozeně, nebo na základě černobylské havárie. Nejsou proto vhodné pro pravidelnou celoroční konzumaci.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu