|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Zahrada
Zahradničení má pozitivní vliv na naši náladu 

Zahradničení je údajně koníčkem, který vám pomůže dožít se 100 let

10. června 2022 09:04 / Depositphotos
 0   0
Mnoho lidí po celém světě sdílí tajemství dlouhověkosti. Je jím jeden koníček, zahradničení. Díky němu si spolehlivě zajistili dožití sta let. Chcete si touto kratochvílí také prodloužit život?

Studie dokazují pozitivní účinky zahradničení

Nejlepší cestou ke zdravému bytí je venkovský životní styl, který je spojen s lehčí fyzickou aktivitou. Podle Dana Buettnera, který zkoumal dlouhověkost, lidé, kteří zahradničí a zároveň podléhají fyzické zátěži, si zajišťují lepší vitalitu. Svoje tělo pravidelně vystavují stejné činnosti a pobytu venku, a tak pozitivně ovlivňují nejen svou náladu, ale i fyzičku. 

Podle něj zahradníci žijí mnohem déle, jelikož nejsou tolik vystaveni stresu. Tento fakt potvrzují i různé studie. Například studie provedená v Nizozemsku sledovala dvě skupiny lidí, které byly vystaveny stresující situaci. Následně jedna skupina odešla číst knihu a druhá zahradničit. Čtoucí jedinci promluvili o zhoršující se náladě, zatímco zahradníci přiznali, že se cítí naprosto zregenerováni a dobře naladěni.

V Austrálii zase byla provedena studie, která zkoumala ženy i muže kolem 60. roku. Prokázala, že lidé věnující se zahradničení měli o 36 % nižší riziko demence než nezahrádkáři. Pozitivní výsledky byly zpozorovány i u lidí, kteří už trpí kognitivními problémy jako je demence a Alzheimerova choroba. Prostředí zahrady funguje jako terapie – sluneční světlo a čerstvý vzduch navodí klid, barvy a povrch rostlin zase pomáhají zlepšit zrakové a hmatové schopnosti.

Nechte přírodu mluvit za vás

Doktor Bradley Willcox z Havajské univerzity studuje stoleté lidi na japonském ostrově Okinawa, který je považován za místo, kde je nejvyšší poměr stoletých lidí. Většina místních lidí pracuje na zahrádce do samého sklonku života. „Na Okinawě říkají, že každý, kdo zdravě zestárne, potřebuje ikigai neboli důvod k životu. A zahradnictví je důvod, kvůli kterému stojí za to vstávat každý den.“

Podle Willcoxe místní obyvatelé také dodržují tzv. yuimaru, tedy vysokou úroveň sociálního propojení. „Sejít se na místním trhu, přinést sem své produkty a sdílet nejnovější výtvory ze zahrady je velká společenská aktivita,“ říká. „Určitě to lidem pomáhá propojit se.“

Spojení s přírodou je důležité. Jedna studie Harvardské univerzity ukázala, že lidé obklopeni bujnou zelení žili déle. Také méně podléhali vzniku rakoviny a onemocnění dýchacích cest.

Neexistuje žádný zaručený recept na stárnutí. Věda se však opírá o reálné výsledky týkající se zahradničení a jeho zlepšování kvality našeho života v procesu stárnutí. Pokud zařadíte zahradničení mezi své koníčky, určitě tím nic nezkazíte, ba naopak podpoříte zdravou mysl i tělo. 

Psali jsme také: Nesprávná výsadba, nízká míra prořezávání a další chyby, kvůli kterým se lidem často nedaří pěstovat bylinky

Autorský článek, další zdroj: bbc.com

Pavla Krejčí | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu