Seznamte se s medvědím česnekem a poznejte sami, v čem spočívá jeho výjimečnost
Původ a význam divokého česneku
Medvědí česnek patři mezi cibulovité rostliny. Je částečně příbuzný pažitce. Tvoří ho cibulka, stonek, listy a bílé květy. Můžeme jej znát i pod jinými pojmenováními jako je čertův česnek, cikánská cibule nebo smradlavá Jenny. Jedlé jsou všechny jeho části, nemusíte se tak ničeho obávat. Při shánění medvědího česneku je však důležité nesplést si ho s konvalinkami, které jsou jedovaté. Jejich podoba je dost zřejmá.
Kde ho najít
Medvědí česnek najdete v přírodě. Vydejte se na procházku a dívejte se kolem sebe – především v lese, u řeky nebo potoka. Velmi mu totiž prospívá vlhká půda. Poznáte ho už jen podle všudypřítomné česnekové vůně. Nejlepší období pro hledání je konec zimy až pozdní jaro. Samozřejmě se nemusíte vydávat na lov pouze ven, můžete si ho jednoduše zakoupit.
Jaká je jeho chuť?
Asi nikoho nepřekvapí, že chutná po klasickém česneku. Medvědí česnek však není tak výrazný. Listy mají pronikavější nádech, po uvaření se ale vůně zjemní a chutná téměř sladce.
Zdravotní přínosy
Na první pohled tato rostlina nevypadá, že by byla zdraví přínosná. Poslouží však při boji s infekčními nemocemi. Skvělé využití medvědího česneku je také jako tonikum, jelikož pročišťuje krev a snižuje cholesterol a krevní tlak.
Doporučujeme: Smažené brambory s česnekem
Vychutnejte si jeho příjemné aroma se smaženými bramborami. Recept jsme několikrát vyzkoušeli a můžeme říct, že pro ty, kdo nemají v lásce příliš česneku, je tento jednoduchý pokrm jako stvořený.
Co budete potřebovat:
- brambory na krájené na kousky (množství dle vašeho uvážení)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1-2 lžíce medvědího česneku nasekaného na drobno
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 cibule (nejlépe zelená)
- 1 čerstvě nasekaná petrželka
- sůl
- mletý černý pepř
Postup:
1. Opláchněte brambory pod studenou vodou a dobře je osušte.
2. Na pánvi zahřejte olivový olej.
3. Přidejte brambory a rozprostřete po celém povrchu pánve. Smažte je a často obracejte ze všech stran nezhnědnou.
4. Přidejte neoloupané stroužky česneku, přikryjte a snižte plamen na minimum.
5. Vařte za občasného míchání 15 až 20 minut, dokud brambory nezměknou.
6. Odejměte česnek, přidejte pepř a rozdrcením/smícháním udělejte česnekovou pastu.
7. Pastu dejte zpět k bramborám.
8. Vmíchejte citronovou šťávu.
9. Přidejte zelenou cibulku a vařte další minutu.
10. Nakonec posypejte petrželkou, dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Psali jsme také: Nesprávná výsadba, nízká míra prořezávání a další chyby, kvůli kterým se lidem často nedaří pěstovat bylinky
Autorský článek, další zdroj: thesprouse.com