Natrhejte si květy černého bezu. Připravíte z nich lahodný sirup a med nebo unikátní smažené řízky
Černý bez má v české kuchyni, bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Už od nepaměti z květů i plodů černého bezu naše babičky připravovaly nejrůznější pochutiny jako například med, sirup, čaj nebo ocet. Nejenže všechny tyto produkty z černého bezu velmi dobře chutnají, ale vyznačují se také léčivými účinky. To zejména pro snížení horečky, podpoření pocení nebo na podporu vykašlávání a správnou funkci horních cest dýchacích.
Kdy květy černého bezu trhat
Na květy černého bezu můžete vyrazit kdykoli nyní, přičemž pokvetou až do konce července. Naleznete je skutečně téměř kdekoli, kromě vyšších poloh. Rozhodně se však pro ně vydejte někam daleko od silnic, abyste měli co nejvyšší kvalitu. Myslete při sbírání na to, že jedlé jsou jen květy, posléze černé plody černého bezu. Kůra i listy jsou jedovaté. A nyní se už podíváme na to, co vše si z nich můžete připravit.
Sirup z květů černého bezu
Suroviny:
- 40 květů černého bezu
- 4,5 kg cukr
- 6 l převařené studené vody
- 40 g kyseliny citronové
- 1 balíček kyseliny sorbové
Postup přípravy:
Nejprve opláchněte květy a nechte je 24 hodin namočené ve vodě. Následně je přeceďte přes plátýnko, přidejte cukr, kyselinu citronovou, kyselinu sorbovou a vše důkladně míchejte až do rozpuštění.
Výsledný roztok přelijte do vyvařených láhví. Sirup je vhodný v létě přidávat do sodovek, neboť chutná podobně, spíše ješte lépe, než Vinea.
Med z květů černého bezu
Vynikající je také med z květů černého bezu.
Na jeho výrobu si připravte následující suroviny:
- 30 květů
- 1,5 kg cukru
- 0,75 l vody
- 1 citron i s kůrou
- 2 sáčky vanilkového cukru
Postup přípravy:
Květy černého bezu spolu s citrónem povařte ve vodě po dobu 10 minut. Následně odstavte a nechte alespoň 24 hodin louhovat.
Poté sceďte, přidejte cukr a vařte do samého zhoustnutí. Pro intenzivnější vůni přidejte nakonec 2 sáčky vanilkového cukru.
Řízky z květů černého bezu
Řízky z květů černého bezu jsou naprostým unikátem a delikatesou. Dle chuti je můžete dochutit různými bylinkami či kořením. Naopak, ve sladké variantě, je poté osmažené můžete posypat skořicí, cukrem či potřít medem.
Suroviny, které budete na řízky z bezinek potřebovat:
- květy černého bezu (vcelku) se stopkou
- 1/4 l mléka
- 2 vejce
- špetku soli
- hladkou mouku
- olej na smažení
Postup přípravy:
Květy černého bezu důkladně propláchněte, ale dejte pozor, aby se neponičily a držely v celku. V míse z mléka, vajec, mouky a soli připravte těstíčko tak, aby mělo palačinkovou hustotu.
Následně v těstíčku namáčejte květy a smažte je na pánvi v rozpáleném oleji z obou stran. Stopku, díky které se vám květ snadno drží, odstřihněte až při prvním obracení. Dobrou chuť. Dále čtěte: Lahodné míša řezy: Připravte si je doma podle receptu našich babiček.
Zdroj: kucharkaprodceru.cz, toprecepty.cz, recepty.cz.