Základní pravidla správného grilování aneb Jak mít maso vždy dokonale měkké a šťavnaté
Od prvních krásných jarních dnů až po teplé podzimní večery je grilování jedním z neoblíbenějších způsobů přípravy jídla. Chuť masa, zeleniny nebo sýra je na grilu zkrátka jedinečná. I když na grilování není obecně nic složitého, je nutné dodržovat níže popsaných šest pravidel správného grilování. Díky nim se vám pokrm vždy s jistotou povede.
1. Pokojová teplota masa
Než položíte maso na gril, je potřeba jej alespoň jednu hodinu nechat povolit při pokojové teplotě. I když se jedná o banalitu, je toto pravidlo základním předpokladem pro dokonalý steak. V opačném případě (dáte-li maso z lednice rovnou na gril) bude s největší jistotou tuhé jako podrážka, neboť dostane teplotní šok.
2. Rozžhavený gril
Druhým pravidlem je mít ideálně rozpálený gril. Pokud totiž dáte steak na gril, který je jen lehce rozpálený, tak nedosáhnete žádné krusty na povrchu a bude se vám špatně odhadovat stupeň propečení masa. Tím pádem váš steak rozhodně nebude medium rare, ale tuhý jako podrážka.
3. Použití podpalovače
Pokud používáte plynový či elektrický gril, tak se vás toto doporučení netýká. V opačném případě, pokud grilujete na dřevěném uhlí, pomozte si k jeho rozžhavení podpalovačem. Volte však ty přírodní, vyvarujte se využívání chemických podpalovačů. Jak poznat, že je uhlí správně rozžhavené? Tak, že přestává kouřit a vidíte občas nějaké malé plamínky.
4. Délka grilování
Pokud budete grilovat celý večer, sáhněte raději po briketách z tvrdého dřeva. Vydrží vám i během velmi dlouhého grilování. Oproti tomu na krátké grilování pár kusů masa a zeleniny volte dřevěné uhlí.
5. Teplota grilování
Teplota grilování je velmi důležitá. Odvíjí se od toho, zda grilujete přímým nebo nepřímým způsobem. V případě přímého grilování se doporučují teploty od 200 do 230 °C. Při nepřímém grilování je to méně, okolo 170 °C. Maso nekonzumujte, pokud nemá vnitřní teplotu alespoň 54 °C. Od této teploty totiž začínají hynout bakterie, které by vám mohly přivodit trávicí problémy.
6. Pozor na tekuté marinády
Okolo marinád se vede mnoho diskuzí. Problém nastává tehdy, když tekutou marinádou potřete maso před grilováním a poté jej rovnou položíte na gril. Marináda z masa začne rychle stékat do uhlí a jejím spalováním vznikají nebezpečné karcinogenní látky. Zkuste proto někdy spíše suchou marinádu ze směsi bylinek a soli. Pořádně v ní maso obalte a dejte na gril. Chutí budete mile překvapeni a navíc dosáhnete krásné krusty. Dále čtěte: Založte si dechberoucí záhon z kvetoucích trvalek. Vsaďte na osvědčené kombinace květin.
Zdroj: thespruceeats.com, marthastewart.com, cuisineathome.com.