|  HOBBY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Mazlíčci
Povaha člověka má vliv na výběr psa 

Volba psa napoví mnohé o vaší povaze. Jorkšíra si vybírají nezkrotní lidé, retrívra zase pohodáři

09. června 2021 11:43 / Pixabay
 0   0
Obecně se mezi lidmi říká, že obzvláště po delším soužití se lidé začnou svým pejskům nápadně podobat. Něco na tom nejspíš bude, shodují se na tom i vědci.

Podobnost páníčků s jejich pejsky může být jak fyzická, tak povahová. Toho, že se mnozí lidé svým mazlíčkům nápadně podobají, si všiml i britský fotograf Gerrard Gethings. Ten se rozhodl vytvořit celou sérii fotografií, která toto tvrzení dokazuje.

Psychologové Michael M Roy a Nicholas J. S. Christenfeld jsou autoři zajímavé studie, jejíž výsledky naznačují, že si lidé velmi často vybírají domácího mazlíčka, který se jim v nějakém ohledu podobá. Studii si můžete přečíst zde. Podle odborníků je to podobné jako při výběru partnera. Navíc nemusí jít jen o podobnost fyzickou, ale roli může hrát i podobnost povahy. A co o vás tedy výběr plemene může napovědět? 

Německý ovčák

Německý ovčák je jedním z nejoblíbenějších plemen, je to také nejrozšířenější služební plemeno. Patří mezi nejinteligentnější plemena, která snadno naučíte novým povelům. Obvykle si tuto rasu vybírají lidé, kteří jsou spolehliví, své úkoly si plní včas a řádně a také rození vůdci s přirozenou autoritou. Jsou to rovněž lidé, kteří svou rodinu milují nade vše a pro své blízké jsou ochotní udělat takřka cokoliv. Mezi majiteli vlčáků najdete také mnoho velmi věrných a vděčných osobností.

Zlatý retrívr a labrador

Přátelští, komunikativní a společenští - tak se dají charakterizovat majitelé zlatých retrívrů a labradorů. Tito lidé bývají obvykle vyrovnaní, laskaví, vstřícní a ochotní udělat zvláště pro svou rodinu nebo přátele maximum. Jsou velmi pohostinní, oplývají dobrou náladou a jsou věrní. Obecně jsou majitelé labradorů považování za pohodáře, které jen tak něco nerozhodí.

Kokršpaněl

Kdo inklinuje ke kokršpanělům, má rád klidný život, nesnáší konflikty a dává přednost laskavému jednání. Na druhou stranu i majitelé kokršpanělů se umí odvázat a rozhodně se o nich nedá říct, že by s nimi byla nuda. Vždy se ale budou tito lidé rádi vracet ke své rodině a nejbližším přátelům.

Pudl

Pudlové se v žebříčcích nejinteligentnějších plemen drží pravidelně dost vysoko. Pokud vlastníte toto ušlechtilé plemeno, pravděpodobně si potrpíte na svůj vzhled. Také zřejmě milujete umění ve všech jeho podobách. Určitě nejste povrchní, naopak jste sečtělí a neradi hodnotíte vzhled druhých lidí.

Dobrman

Kdo vlastní dobrmana, má potřebu chránit své blízké. Milovníci dobrmanů oplývají inteligencí. Přesto, že jde o v jádru milé lidi, okolí je často odsuzuje, protože jejich obranářskou povahu mnohdy považují za zastrašování.

Jack Russell teriér

Toto svéhlavé a temperamentní plemeno si oblíbily zejména rodiny s dětmi. Páníčci jsou většinou hodně aktivní, často jde o sportovce. A podobně jako jejich mazlíček bývají jejich páníčkové tvrdohlaví a neradi své názory mění. Mezi majiteli Jack Russell teriérů najdete hodně opravdu silných osobností.

Německá doga

Německá doga budí svou velikostí respekt, ve skutečnosti ale jde o psa s něžnou a laskavou povahou, která je typická i pro jejich majitele. Majitelé dog oplývají silným sociálním cítěním a soucit jim rozhodně není cizí.

Čivava

Čivava je malé, ale odvážné plemeno. Jejich majitele poznáte docela snadno, je jich totiž všude plno. Na druhou stranu mají charisma, jsou společenští a i když působí na první dojem nevinně, když je potřeba, odvaha jim nechybí. Tito lidé obvykle nesnášejí samotu a bývají tak trochu panovační.

Jezevčík

Podobně jako váš pes jste nepředvídatelní, ale originalita a výjimečnost vám rozhodně nechybí. Pokud jste středem pozornosti, jste šťastní.

Husky

Majitelé tohoto plemene bývají rození vůdcové, kteří jsou silní a rádi ukazují druhým cestu. Nechybí jim vůle a v životě dokáží získat vše, co chtějí. Typická je pro ně také aktivita.

Voříšek

Kdo vlastní voříška, na nic si nehraje a neláme si moc hlavu s tím, co si kdo o něm myslí. Tito lidé se dokáží dobře přizpůsobit prakticky jakékoliv situaci, přitahují k sobě přátele a nemají tendenci se příliš ohlížet za sebe.

Buldok

Nemůžete odolat buldokům? Pak jste podle všeho kliďas s velkým charisma. Nevynecháte žádnou příležitost k setkání s rodinou či kamarády. Typický je pro vás smysl pro humor a dokážete prakticky s každým člověkem vyjít. Občas vás ale přepadne mrzutá nálada. V práci i životě jste vytrvalí a organizovaní.

Knírač

Knírače si často pořizují lidé odvážní a energičtí, kteří ovšem mívají problém přijímat cizí názory. Příliš vedle sebe nesnesete plaché lidi, protože jejich naturelu nejste schopni porozumět.

Jorkšír

Jorkšír je další oblíbené plemeno. Jejich majitelé se vyznačují energií a tím, že nesnášejí, když jim někdo diktuje, co mají dělat. Pokud vám na někom záleží, jste mu velmi oddaní. Jste společenští, otevření a nezkrotní. Prudké změny v práci či osobním životě moc nemusíte.

Border kolie

Lidé, kteří si pořídí border kolii, překypují elánem a aktivitou. Milují společnost a nechybí jim trpělivost a soustředěnost. Každý úkol zdárně dotáhnou do konce. Jsou přátelští, ale před velkými skupinami známých dávají raději přednost užšímu okruhu skutečných přátel. O tom, jak vašim chlupáčům mohou pomoci psí rovnátka, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu