|  HOBBY
čt 22. května, svátek má Emil, zítra Vladimír
Ostatní
Pampelišek roste všude spousta. Začněte je sbírat na čaj! 

Využijte pampelišky z vaší zahrádky

10. července 2017 09:13 / internet
 6   0
Pampelišky bývají na zahradě vnímány většinou spíše jako plevel. Dají se ale efektivně využít jako bylinky nebo dokonce jako léčivky. Lze je využít čerstvé do salátů a dalších receptů. Existuje rovněž mnoho návodů na pampeliškový čaj. Zde je jeden z nich.

Pokud se chystáte pampelišky konzumovat, ujistěte se, že jde o rostliny, které nebyly vystaveny žádnému chemickému postřiku jako jsou například herbicidy, pesticidy nebo hnojiva. IDeálně použijte pampelišky přímo z vaší zahrádky.

Čaj z pampeliškových listů lze vyrobit z čerstvých i sušených lístků. Je trochu hořký, ale to se dá spravit kapkou medu. Sbírejte lístky, které jsou mladé. Umyjte je a nechte lehce oschnout. Na jeden šálek použijte asi šest čerstvých lístků, které nakrájíte najemno. Nechejte louhovat pět až deset minut a potom doslaďte podle chuti.

Listy si můžete nasušit i do zásoby. Sušte je tak dlouho, dokud úplně nezkřehnou. Potom je rozmělněte v dlaních a odstraňte delší kusy stonků. Nakonec směs rozdrťte v hmoždíři. Na pampeliškový čaj ze sušených listů stačí jedna až dvě lžičky směsi. Doba louhování je stejná.

Na čaj z květů sesbírejte osm až deset rozkvetlých pampelišek, omyjte je a odřežte spodní zelené části. Potom okvětní lístky vložte do čajového sítka a zalijte horkou vodou. Nechejte louhovat asi dvacet minut a potom doslaďte.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu