|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Zahrada
Nekupujte žampiony v obchodě. Vypěstujte si vlastní! 

Vypěstujte si vlastní žampiony. Působí protinádorově a obsahují řadu minerálních látek

06. července 2017 08:43 / internet
 6   0
Ne každý má možnost pěstovat žampiony klasickou metodou ve sklepě na koňském hnoji. Prakticky každý si ale může vyzkoušet pěstování těchto lahodných hub z žampionové zahrádky.

Proč žampion?

Žampion je houba zdravá a chutná. Má prokázané léčivé účinky, působí protinádorově a obsahuje řadu vhodných minerálních látek. Výborně se také hodí při redukčních dietách. Je součástí mnoha receptů.

Jak pěstujeme

Žampionová zahrádka je k dostání v mnoha variantách od různých výrobců. Vždy se proto snažíme dodržet přiložený pěstební postup. Výhodou je, že kostka vážící asi 9 kilogramů není příliš velká a můžeme ji umístit i do menšího bytu. Zcela obecně se dá říct, že pěstování je rozděleno do dvou fází. V jedné prorůstá houba substrátem a v druhé fázi vyrážejí plodnice. Je vhodné, aby mezi těmito fázemi došlo k teplotnímu šoku a snížení teploty až o pět stupňů. Právě toto roční období se může dobře využít, protože v místnosti ještě topíme, kdežto na chodbě máme chladněji. Pokud nebude teplotní šok dostatečný, houba poroste špatně a výnos nebude příliš velký. Pokud budeme pěstovat přes léto, zvolíme alespoň změnu místnosti. Z teplejší do chladnější. Důležité také je udržovat správnou vlhkost substrátu. Hodí se rosení, ale také dobré odvětrávání, aby plodnice nebyly napadeny hnilobou. Houba se sklízí ve vlnách. Velikost si vybíráme podle vlastních potřeb.

Vyplatí se to?

Pořizovací náklady jedné žampionové zahrádky jsou asi 100 – 130 Kč. Pokud dodržíme správný postup a věnujeme houbě péči, můžeme sklidit i přes deset kilogramů výborných žampionů. Navíc kostku po odplození nemusíme vyhazovat. Pokud máme zahradu, můžeme ji zkusit zakopat na vhodné místo a doufat, že se tam žampiony třeba další rok objeví. Někteří s úspěchem používají kostky na balkonové pěstování rajčat a další zeleniny.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu