|  HOBBY
ne 8. září, svátek má Mariana, zítra Daniela
Dům
Skladování koření má svá pravidla 

Pokud chcete z koření či bylinek dostat to nejlepší, musíte se naučit je doma správně skladovat

31. prosince 2019 16:39 / Depositphotos
 2   0
Aby koření či bylinky splnily svou roli a dodaly pokrmům lahodné aroma, musíte je správně skladovat. Jinak brzy zvětrají a jejich silná vůně bude pryč. Každé koření potřebuje něco jiného.

Když se naučíte koření a byliny vhodně skladovat, dostanete z nich to nejlepší, co v sobě ukrývají. Obecně platí, že všechna koření (pocházející z kořene rostliny, květů, plodů, semen nebo kůry) a bylinky (pocházející z bylinných listů rostlin) jsou nejlépe skladovány za chladných, suchých, tmavých a vzduchotěsných podmínek. Chladničky jsou však vhodné pouze pro skladování některých druhů koření a bylin.

Skladování koření a bylin

Po zakoupení čerstvého koření jej uskladněte do vzduchotěsné, uzavíratelné nádoby, která je označena názvem koření a datem spotřeby. Snadno totiž můžete zapomenout na to, co jste do nádoby dali. Koření můžete takto uchovávat po dlouhou dobu při pokojové teplotě, takže musíte být schopni mít o věcech přehled. Mletá koření mohou být skladována po dobu asi 3 let, než ztratí svou pronikavost a vůni, zatímco zrna, jako je koriandr a pepř, spolu s muškátovým oříškem a skořicovými tyčinkami, mohou být skladovány až 5 let.

Pozor na teplá místa

Velmi dobře utěsněné skleněné nádoby jsou ideální pro skladování koření v tmavých, ne příliš teplých skříňkách – neabsorbují pachy, snadno se čistí a při uzavření jsou vzduchotěsné.

Nenechávejte svá koření v blízkosti nebo přímo nad sporákem, protože výpary z vaření budou pronikat do nádob a koření se slepí dohromady nebo zplesniví. Ze stejného důvodu se snažte vyhnout držení nádoby s kořením přímo nad vařícími pánvemi, když ochucujete jídlo.

Co lze dát do lednice

Skladování koření a bylin v chladničce není ideální – téměř vždy se objeví vlhkost, což způsobuje, že se slepí nebo zplesniví. I přesto se některá koření a bylinky v chladničce opravdu dobře udržují, zejména zázvor zabalený ve vlhkém papíru, citronová tráva a chilli papričky.

Nedělejte si velké zásoby

Nakupujte v malých množstvích, abyste se vyhnuli zásobám nevyužitých, zkažených koření, která prošla datem spotřeby. Pokud je to možné, snažte se vyhnout nákupu mletých koření, protože rychle ztrácejí svou vůni a zkazí se mnohem rychleji. Mezi koření, která mají mimořádně dlouhou trvanlivost, patří: muškátový oříšek, kardamon, koriandrové semínko, kmín, hřebíček a nové koření.

I mrazničku můžete využít

Obecně koření obvykle nejsou vhodná k zamrazení, protože jejich kvalita rychle klesá. Avšak kořenicí pasty – např. pasta z oleje, cibule a gulášového koření – lze bez problémů zmrazit, protože olej chrání a zachovává vůně.

Ačkoli se bylinky dobře skladují jako sušené nebo mražené, nejlepší je mít je v květináči na okenních parapetech (bazalka, levandule, tymián) nebo je pěstovat na zahradě, abyste si je mohli vychutnat čerstvě utrhnuté. O tom, jak moc prospěšné je mít bazalku v domácnosti, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu