|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Dům
Ani velká šatní skříň nemusí v malém bytě působit těžkopádným dojmem 

I v malém bytě můžete mít velkou šatní skříň. Zvolte ale správný typ

26. prosince 2019 08:27 / Depositphotos
 0   0
Přibližně jedna třetina českých bytů spadá do kategorie takzvaných malých, takže jejich obytná plocha nepřesahuje 40 metrů čtverečních. Jenže i obyvatelé malých bytů potřebují dostatek úložných prostor, kam schovají své oblečení a další nezbytnosti. Řešením je velká šatní skříň. Pokud ale nemá velký kus nábytku vypadat v malém bytě stísněně, je třeba vybrat vhodný typ.

I rozměrnou šatní skříň lze totiž vybrat tak, aby ve výsledku dokázala místnost ještě opticky zvětšit. Musíte ale vědět, na co si dát při nákupu pozor.

Pozor na uzavřené šuplíky

Je jasné, že uzavřené šuplíky a skříňky jsou praktické, protože jsou více odolné vůči prachu a dalším nečistotám. Pokud ale máte malý byt, musíte tuto praktickou vymoženost oželet. Když si totiž pořídíte nábytek s otevřenými plochami, bude celek vypadat daleko odlehčeněji, což je v případě malého bytu žádoucí. Pamatujte proto na to, že ne všechno musí mít dvířka. Do otevřených poliček můžete naskládat třeba knížky, bižuterii či další drobnosti.

Lepší je vyšší než širší

Pozornost věnujte také rozměrům šatní skříně. Že musí být tak velká, aby se vám do požadovaného místa vešla, je samozřejmost. Berte ale v potaz také to, že vyšší skříň bude v malém bytě vypadat vždy lépe než zbytečně široká almara. Pokud tedy budete mít možnost, zvolte spíše subtilnější provedení. Třeba na nožičkách.

Světlejší dekory

Jedna ze základních designerských pouček zní: Prostor opticky zvětšíte světlými barvami. Šatní skříň do malé ložnice, ale i sestavu skříněk do malého obýváku tedy volte ve světlých dekorech. Ze dřeva se nabízí dekor buku, dubu sonoma nebo světlý javor. Vhodné jsou i bílá barva a lesklý povrch, ve kterém se bude odrážet okolí. Prostor opticky zvětší i zrcadlo umístěné na dveřích skříně.

Posuvné dveře ušetří místo

Při výběru šatní skříně do malého bytu byste se měli prakticky za každých okolností poohlédnout po takové, která má posuvné dveře. Ty vám totiž ušetří několik metrů čtverečních místa. A uspořené místo můžete využít jinak, účelněji. Skříň s posuvnými dveřmi můžete také umístit do menších prostor, kam byste klasickou skříň postavit nemohli – už jen proto, že byste její dveře nemohli otevřít. Zaměřte se ale na kvalitu kování. Vrzající či skřípající dveře vám totiž moc radosti neudělají.

Vnitřní uspořádání

Podle toho, zda pořizujete šatní skříň do dětského pokoje, pro ženu či pro muže, volte i různé vnitřní uspořádání. Každému bude totiž vyhovovat trochu něco jiného. Uspořádání polic, drátěného programu, tyčí, na které přijdou ramínka, i šuplíků, by mělo odpovídat vašim potřebám. Vy budete do skříně ukládat věci a vy se budete v případě špatného vnitřního uspořádání trápit s tím, že nemáte co dát do šuplíků, ale šatní tyč byste potřebovali ve dvojnásobné délce.

Vhodné doplňky

Každý bytový designer vám potvrdí, že v případě malého bytu je nejdůležitější dobře promyslet každý detail. A týká se to i výběru vhodných doplňků šatní skříně. Když je zvolíte chytře, ukryjete předměty, které jinde jenom překážejí. Pořídit si dnes lze opravdu takřka cokoliv, praktický je například stojan na vysavač nebo na žehličku. Dno skříně, kde se jindy kupí hromady prádla, můžete vybavit vnitřními zásuvkami, pořídit si boxy různých velikostí a uložit do nich například sezonní oblečení nebo ložní prádlo. Pokud máte malý byt s vysokými stropy, přemýšlejte o pořízení nástavce na skříň, díky kterému úložný prostor zase o kousek nafouknete, nicméně ne na úkor místa pro život. V malém bytě oceníte i vychytávku do kuchyně, o které jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu