|  BYDLENÍ
po 25. listopadu, svátek má Kateřina, zítra Artur
Spotřebiče
Křížaly jsou skvělým pamlskem nejen v období Vánoc 

Sušičky ovoce: V čem se přístroje nejvíc liší a který vybrat?

27. září 2018 11:37 / Pixabay
 0   0
Sušení představuje jednu z nejzdravějších možností, jak si uchovat úrodu na zimu. Postupným zahříváním se z ovoce odpařuje přebytečná voda, díky čemuž si můžeme na nejrůznějších dobrotách pochutnat i za několik měsíců – a to bez cukru nebo oxidu siřičitého. Pohodlnější než novinový papír nebo plechy je ale v každém případě sušička.

Sušení potravin je unikátní především kvůli tomu, že v nich dokáže uchovat vitaminy a živiny. Nedostatek vody naopak zabraňuje parazitům, aby se v pochutinách množili a přežívali. Domácí sušené produkty jsou ale bezesporu zdravější než kupované, které se konzervují různým způsobem.

Náklady na sušičku se mohou vyšplhat až několik tisíc korun. Je však nutné do ní investovat tolik? Záleží především na tom, jak často hodláte spotřebič využívat. Kdo suší třikrát do roka, pro toho je dražší přístroj opravdu zbytečný. Jaký se hodí právě pro vás?

Rozdíl mezi sušičkami

Svůj účel splní všechny. Stejně jako u většiny spotřebičích, i v případě sušiček však můžeme narazit na celou řadu druhů, které se liší vzhledem, fukcemi i cenou.

Tvar

Jestli hodláte používat sušičku potravin často, podívejte se raději po hranaté s časovačem. V kruhové se totiž musí jednotlivá patra prohazovat, aby se ovoce sušilo rovnoměrně - a to může být při pravidelném konzervování docela otrava. Oba tvary se totiž liší způsobem rozvádění tepla. Kulaté sušičky mají motor ve spodní části a potraviny ve středu usušují rychleji, než ty na okraji. U hranatých sušiček se nachází motor zboku a vzduch tedy proudí rovnoměrně. Štávu, která může odkápávat ze šťavnatých plodů, a mohla by přístroj poškodit, dokážou zachytit sušící vložky.

Materiál

Na trhu jsou obvykle sušičky z plastu nebo nerezu. Nerez vydrží pochopitelně celou řadu let, u plastu záleží, jak je kvalitní. Pozná se podle toho, že je bytelnější a sušička nestojí pouhých pár stovek korun. Materiál totiž hraje v případě ceny rozhodující roli.

Kapacita

V závislosti na tom, kolik máte úrody a pro kolik lidí sušíte, vyberte velikost sušičky. Menší obsahují čtyři až šest táců, větší jedenáct a více. Právě ty využijí častěji zahrádkáři nebo vášniví houbaři. Lidé, kteří žijí sami nebo mají malé rodiny, si obyčejně vystačí s menší variantou.

Výkon

Levnější sušičky mají logicky i nižší výkon (příkon). Začíná někde na 200 W, ke standardu pak patří příkon 500 W. Pokud chcete větší kvalitu, začíná od 800 W směrem nahoru. Výkon nad 1000 W mají obvykle profesionální přístroje.

Regulace teploty

Jinou sušící metodu vyžadují houby, jinou ovoce, zelenina, případně maso. Některé sušičky disponují pouze dvěmi nebo třemi přednastavenými teplotami, u dalších lze teplotu samostatně ovládat, což je v mnoha ohledech praktičtější. Pro sušení bylinek nebo koření stačí teplota mezi 35–40 °C, ovoce, zelenina a houby si naopak žádají střední teplotu 50–55 °C. Maso snese i teplotu nad 60 °C.

Další funkce

Dobrým pomocníkem je například čidlo proti přehřátí, nebo časovač, který sám upozorní, že je třeba potraviny vytáhnout. Nemusíte se tak bát, že vyhoříte. Desatero pro správné zacházení se spotřebiči najdete zde. V závislosti na tom, kam sušičku umístíte, by vás měla zajímat také hlučnost přístroje.

Vhodné místo pro sušičku

Přístroj nesmí stát na vlhkém ani prašném místě. Vyžaduje naopak suché, čisté a větrané prostory. Pokud jej chcete očistit, musí být vypnutý ze sítě. Vystačíte si s vlhkým hadříkem.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu