|  BYDLENÍ
ne 28. dubna, svátek má Vlastislav, zítra Robert
Spotřebiče
Sklokeramickou desku vyčistíte dokonale s octem a práškem do pečiva 

K dokonalému vyčištění sklokeramické varné desky postačí pouze dvě suroviny, které máte běžně doma

11. října 2021 10:08 / Pixabay
 0   0
Sklokeramické desky u sporáku jsou v poslední době čím dál žádanější, neboť dokážou kuchyni dodat nádech elegance a luxusu. Víte však, jak je správně čistit a hlavně čím? Spousta agresivních chemických prostředků je může akorát poškodit. Přitom postačí obyčejné domácí suroviny a sklokeramická deska bude zářit čistotou.

Pod pojmem sklokeramické varné desky se rozumí deska s elektrickými topnými spirálami ohřívající varné zóny. Výhodou této desky je to, že na ni můžete položit nádobí téměř z jakéhokoliv materiálu. Navíc, povrch není náchylný k popraskání ani při velkých teplotních rozdílech. Sklokeramická deska se těší velké popularitě také z toho důvodu, že je dotykově ovládána a disponuje možnostmi, jako je automatický náběh teploty, časovač či například bezpečnostní zámek.

Specifika čištění sklokeramické desky

Z hlediska čištění sklokeramické desky je však potřeba větší opatrnosti. Nesprávným prostředkem nebo nevhodným hadříkem byste ji mohli poničit. I pokud máte na desce velké připáleniny, jsou jakékoli škrábací předměty naprosto vyloučeny. Není potřeba ani kupovat speciální chemické prostředky, neboť sklokeramickou desku vyčistíte dokonale s práškem do pečiva a octem.

Proč právě prášek a do pečiva a ocet

O tom, že z prášku do pečiva a klasického octa vzniká jeden z nejefektivnějších čisticích roztoků, ví každá zkušená hospodyně. Navíc je tento roztok velmi šetrný a ekologický zároveň. A proč tyto dvě suroviny tolik fungují? Ocet totiž obsahuje kyselinu octovou, která odmašťuje, má antibakteriální účinky, díky čemuž ocet dezinfikuje. Prášek do pečiva zase obsahuje jedlou sodu, která funguje jako bělidlo, pohlcuje pachy a také je abrazivní.

Jak vyčistit sklokeramickou varnou desku

K čištění sklokeramické desky si připravte láhev s rozprašovačem, ocet, prášek do pečiva, mycí prostředek, utěrku a nějaký měkký kartáč. Postup je následující. Do láhve s rozprašovačem nalijte ocet a postříkejte celou plochu varné desky. Následně na ni rovnoměrně nasypte prášek do pečiva a nechte tyto dvě suroviny reagovat (šumět). Díky chemické reakci se začne uvolňovat špína a mastnota. Nechte působit alespoň 10 minut a poté setřete mokrým hadříkem namočeným v teplé vodě, ve které jste rozmíchali kapku mycího prostředku.

Jak na mechanické čištění velmi zanesené desky

Pokud vám i po výše uvedeném postupu na sklokeramické desce stále zůstaly nějaké připáleniny, bude potřeba použít jemný kartáč nebo speciální škrabku určenou pro čištění sklokeramických varných desek. Nezapomeňte být velmi opatrní a na povrch příliš netlačte. Dále čtěte: Vyzrajte nad plísněmi v bytě. Vyzkoušejte černé uhlí, výsledek vás ohromí.

Zdroj: experthometips.com, ovenclean.com, cleanipedia.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu