|  BYDLENÍ
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Interier
Spojovacím článkem prostoru může být oboustranný otevřený krb 

Otevřený prostor si žádá chytrá řešení. Možností je hned několik

21. dubna 2021 14:56 / Depositphotos
 0   0
Po otevřeném interiéru touží dnes každý. Vzdušné prostory jsou krásné na obrázcích, ale zařídit je vkusně a především funkčně může být někdy docela obtížné. Dřív než podlehnete módním trendům, důkladně zvažte, které z řešení je pro vás to pravé.

Každý prostor si žádá individuální řešení. Roli hrají rozměry, množství přirozeného světla, technické možnosti a využití prostoru. Propojit se dá i zdánlivě neslučitelné: koupelna s ložnicí, ložnice s obývacím pokojem nebo kuchyň s předsíní. Předem si však rozmyslete, jak moc otevřený interiér preferujete.

Možnosti, jak prostor koncipovat

  • Nejodvážnější je loftové bydlení, tedy bydlení bez příček. Kompletně otevřený prostor bez jakéhokoliv členění však nemusí vyhovovat každému. Znamená naprostou ztrátu soukromí, a to jak v případě menších dětí, tak třeba při home office.
  • Další z možností je otevřený prostor přirozeně oddělit pomocí nábytku, rostlin či textilií. Díky nim vytvoříte v bytě intimnější atmosféru, ale prostor přesto zůstane otevřený.
  • Polostěny pomohou jasně vytyčit prostor jednotlivých místností, podobně také stahovací skleněné dveře nebo závěsy. Jsou kompromisem mezi otevřeným prostorem a místnostmi za uzavřenými dveřmi.

V případě stavby nového domu lze technické možnosti přizpůsobit projektu domu. Pokud ale rekonstruujete stávající prostory, jste často odkázáni na současné rozvody. V obou případech je třeba při otevírání prostoru počítat s vyššími náklady na údržbu i vytápění. Propojení obývacího pokoje s kuchyní si žádá například výkonnější odsavač par i dostatek textilií, které minimalizují tzv. halový efekt.

Praktickým řešením je prostorová skříň

Častým spojovacím prvkem kuchyně, jídelny a obývacího pokoje bývá kuchyňský ostrůvek. Může jím být ale také jídelní stůl nebo nábytková stěna se spotřebiči či potravinami. Skvělým dělicím prvkem bude rovněž vzdušná police s knihami, ve větším prostoru pak dvě sedačky umístěné naproti sobě, které jasně ohraničí prostor obývacího pokoje. Otevřeným prostorům sluší také nábytek umístěný v prostoru. Výjimkou nejsou ani schůdky či vyvýšená patra. Dále čtěte: Vyvýšené patro je jednou z možností, jak ušetřit v bytě spoustu místa. Co všechno je dobré si při stavbě pohlídat.

Obytnou část lze od předsíně šikovně oddělit prostorovou skříní, kterou využijete z obou stran. Zatímco v kuchyni bude sloužit pro odkládání nádobí či spotřebičů, z opačné strany do ní uložíte boty nebo zavěsíte bundy.

Netradiční spojení v interiéru zaujmou

Propojení ložnice s koupelnou bývá často znakem noblesy. Přestože jde o spojení logické, málokdo si na něj troufne. Koupelnu je nutné v tomto případě zařídit v duchu spa, toaleta musí být z hygienických důvodů samozřejmě oddělená. Velmi praktické je spojení obývací zóny s balkonem či terasou prostřednictvím zimní zahrady. Pokud ji opatříte pohodlným křeslem, můžete si v ní rovnou zřídit čtecí koutek s potřebným soukromím. Postará se o něj klasický závěs.

V jednotném prostoru je třeba použít stejné materiály, případně ty, které spolu vzájemně ladí. Vždy platí, že světlé odstíny místnost opticky zvětšují, s tmavými je to přesně naopak. Pokud se chcete vyvarovat základních chyb, nestavte nábytek ke stěně a otevřený prostor nezahlťte. Sluší mu střídmost a jednoduchost. V každém případě ale počítejte s větším hlukem, společnými pachy, větší ztrátou soukromí i nepořádkem, který jen tak za dveře neskryjete.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu