|  BYDLENÍ
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Tipy a inspirace
Mramor vypadá v kuchyni luxusně, ale vyžaduje opatrné zacházení 

Mramor může poleptat šťáva i mléko. Tipy, jak se skvrn co nejlépe zbavit

06. dubna 2021 09:38 / Pixabay
 0   0
Vedle dřeva je mramor dalším z materiálů, které aktuálně hrají v kuchyni prim. Kdo si letos pořídí pracovní desku z mramoru nebo si jím alespoň obloží prostor za linkou, bude podle designérů trendy. Chcete jít s dobou? Myslete na to, že mramor vyžaduje specifické zacházení.

Důvodů, proč se mramor dostává do popředí, je hned několik. Jedná se o udržitelný materiál, navíc má dlouhou životnost. Hovoříme však o vápenci, který je náchylný na poleptání a různá znečištění. Jestli vás mramor zaujal, budete mu muset věnovat odpovídající péči.

Impregnace je základ všeho

Dříve, než začnete mramor v kuchyni používat, důkladně jej naimpregnujte. Když vápenec ošetříte přípravkem, který odpuzuje vodu i oleje, nezmění svůj vzhled dlouhé roky. Impregnace totiž zabrání tomu, aby se jakákoliv kapalina dostala do hlubší vrstvy horniny. Mramor se navíc díky ní lépe čistí.

Mléko, víno, pivo, ovocné šťávy i ocet. Všechny tyto tekutiny obsahují kyseliny, které mohou leštěnou plochu nepříjemně poleptat. Pokud se vám stane, že na mramorovou desku cokoliv vylijete, otřete povrch co nejdříve obyčejnou vodou, a to opakovaně.

Na skvrny je nejlepší kaolín

Jestli po očištění vodou skvrna na místě zůstává, můžete vyzkoušet trik profesionálních kameníků. Kaolín s vodou smíchají na hustší pastu a tu nanesou na flek, který předtím navlhčili bělidlem nebo peroxidem vodíku. Následně přelepí igelitovou fólií a nechají dva dny působit. Poté kaolín opatrně odstraní dřevěnou nebo plastovou špachtlí a místo důkladně omyjí. Postup je možný opakovat. Výrazně znečištěný povrch je však nejlepší svěřit do rukou odborníků.

Speciální čistidla na mramor

Také při výběru čisticích prostředků na mramor buďte opatrní. Přípravky na bázi kyselin mohou povrch navždy poškodit a narušit texturu kamene. Na běžnou údržbu je nejlepší použít čisticí prostředky z obchodu k tomu určené. Parafínem nebo voskem pak dodáte mramorové ploše potřebný lesk. Dále čtěte: Kuchyňské trendy reagují na covid. Preferují pohodlí i netradiční odstíny.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu