|  BYDLENÍ
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Tipy a inspirace
Šperky či bižuterii se vyplatí ukládat na stejné místo 

Organizéry, stojánky i boxy. Ukládejte šperky stylově tak, aby se neponičily

28. března 2021 16:45 / Depositphotos
 0   0
Chystáte se na schůzku a vzpomenete si, že by se vám k outfitu hodily náušnice, které jste dostala vloni od kamarádky. Nakonec ale musíte vzít zavděk těmi, které jste včera odložila v koupelně. Povalují se vám šperky po bytě nebo se z nich stala jedna velká zašmodrchaná koule? Máme pro vás pár tipů, jak si bižuterii šikovně zorganizovat.

Zatímco někdo si vystačí s několika cennými kousky, další si nenechá ujít jedinou příležitost, aby přikoupil další. Povalování na různých místech nebo v kosmetické taštičce každopádně šperkům ani bižuterii nesvědčí. Pokud máte ozdob doma opravdu hodně, chce to systém. Ideální je uložit veškeré naušnice, náramky i korále na jedno místo, odkud si budete moci kdykoliv vybrat ten kousek, na který máte zrovna chuť. Možností je celá řada.

Konečně jste se odhodlali k tomu své cennosti roztřídit? Nejdříve je důkladně přeberte. Zvažte, jestli je skutečně všechny využijtete, nebo některé z nich darujete sestře či kamarádce. Lichých náušnic se rovnou zbavte, stejně tak kousků, které už mají to nejlepší za sebou. Doma si ponechte jen skutečné poklady.

Přehledné organizéry

Jakmile máte své cennosti přebrané, zvažte, jestli z nich uděláte ozdobu některé z místností, nebo je raději schováte do skříňky. Existují přehledné organizéry, které lze vsunout do zásuvky, také výsuvný podnos s rozdělovačem do skříně. Vnitřní stěny skříně lze pak využít pro zavěšení korálků, na nášnice se možná bude hodit organizér na manžetové knoflíčky.

Designové stojánky

Na svou sbírku si můžete pořídit speciální box, kde šperky umístíte do polštářkových přihrádek nebo na polstrovaný válec. Praktické jsou také úložné krabice se zrcadlem a vestavěným organizérem. Oblíbenou variantou jsou pak designové stojánky, které ozdobí komodu i toaletní stolek.

Šperkovice vlastní výroby

Rádi tvoříte? Pak si můžete originální šperkovnici sami vyrobit. Hodit se budou stará kuchyňská dvířka, která natřete tabulovou barvou a opatříte háčky. Velmi efektně vypadají šperky pověšené v rámu starého obrazu. Vkusnou dekoraci vyrobíte dokonce i z větviček nebo starších latěk. Inspirativních nápadů najdete na internetu opravdu hodně. Dále čtěte: Ze staršího nádobí originální dárky. Malovat na porcelán zvládnou i děti.

Jak se o šperky starat

Uspořádáním šperků zabráníte jejich mechanickému poškození. Aby vám cennosti dlouho vydržely, je třeba o ně také vhodně pečovat. Stříbrné šperky postupně černají, pomůže jim vlažná voda a pár kapek mýdla. Pomoct si můžete měkkým kartáčkem na zuby a bavlněným hadříkem. Drahým kamenům nesvědčí horká voda, mohly by prasknout. Preferujete kvalitu nad kvantitou? Ve zlatnictví se dají pořídit dokonce speciální utěrky na zlato či stříbro, také lázně na čištění šperků.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu