|  BYDLENÍ
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Interier
Kombinace šedé a žluté je nesmrtelná 

Žlutá a šedá. Barvy interiéru roku 2021, jež symbolizují dokonalou rovnováhu

27. prosince 2020 14:45 / Depositphotos
 0   0
Pokud se držíte trendů a letošní Vánoce jste ladili do barvy indigo, máme pro vás tip, jak oživit svůj interiér v roce 2021. Společnost Pantone, která každoročně vyhlašuje barvu roku pro design, módu i životní styl, zvolila tentokrát odstíny dva: šedou a žlutou.

Odborníci společnosti Pantone Color Institute se řadí mezi nejuznávanější autority v oblasti udávání trendů pro následující rok. Odstín, který má charakterizovat současné trendy i společenské dění, vybírají velmi pečlivě. Nesmí uniknout pozornosti uměleckých ani bytových designérů, pro které je vyhlášení barvy roku každoročně velkou událostí.

Vytrvalost v kombinaci s optimismem

Proč zvolila společnost Pantone pro rok 2021 barvy dvě? Spojení žluté a šedé představuje jednu z nejosvědčenějších kombinací, která v sobě mísí sílu a vytrvalost s aktivitou a optimismem. Společně mají pozitivně ovlivnit následující měsíce, které nás čekají po nelehkém období, jímž jsme si prošli v letošním roce.

Na šedou barvu nedají dopustit designéři už několik let. Řadí se mezi neutrální a nevýrazné odstíny, které lze doplnit prakticky čímkoliv. Ne nadarmo sklízí oblibu u milovníků funkcionalismu, ale také skandinávského stylu bydlení. Výborně ladí se dřevem, černou i bílou, nejlépe ovšem vynikne právě v kombinaci s výraznějším odstínem.

Oba odstíny volte s rozmyslem

Žlutá je temperamentní a symbolizuje naději, na první pohled tedy smutnou šedou příjemně vyvažuje. Zatímco sivé odstíny mohou ubírat na světle, žluté jej dokážou vnést i do těch nejtmavších místností. Obě barvy bychom však měli dostat do svého domova v přiměřeném množství.

Šedá ve spojitosti s výraznější žlutou sluší asi nejvíce obývacím pokojům, vyhýbat se jí však nemusíte ani v dalších místnostech bytu. Žluté odstíny od banánové až po hořčicovou nejlépe vyniknou na textiliích a dekoracích. Pokud je použijete v kuchyni, nejenže pocitově zvednou teplotu v místnosti, ale dokonce podpoří chuť k jídlu.

Šedá a žlutá se hodí i do pracovny

Barvy roku 2021 se hodí také do pracoven. Šedá totiž podporuje soustředění, žlutá zase kreativní myšlení a aktivitu. Jejich kombinaci oceníte také v předsíni. V dětském pokoji by měla šedou a žlutou doplnit minimálně jedna další barva. Dále čtěte: Jak zařídit dětský pokoj, aby se v něm školáci mohli co nejlépe soustředit.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu