|  BYDLENÍ
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Koupelna
Dekorace dělají koupelnu útulnou 

Pár šikovných nápadů, jak oživit koupelnu bez větších investic

22. prosince 2020 09:17 / Pixabay
 0   0
Už dlouho si lámete hlavu nad tím, jak oživit svou koupelnu bez toho, aniž byste museli vrtat do kachliček nebo bourat stěny? Zapomeňte na designovou keramiku, která by vás mohla stát majlant. Zjistíte, že si vystačíte s nápady, jež nestojí mnoho, ale dokáží proměnit koupelnu k nepoznání.

Zvažujete rekonstrukci koupelny, ale opravy z různých důvodů stále odkládáte? Starší koupelna nebo místnost bez nápadu může prokouknout během chvilky. Nemusíte mít přitom výrazně našetřeno, ani počítat s tím, že se budete mýt čtrnáct dní v lavoru. Je to překvapivě snadné. Většinou totiž stačí místnost sjednotit a oživit doplňky.

Sjednotit koupelnový textil je základ

Možná patříte mezi ty šťastné, kteří si přinesli do manželství výbavu od babiček. Froté ručníky s barevnými motivy byly možná svého času kvalitní, ale velkou parádu v koupelně neudělají. Sehnat celou sadu ručníků a osušek je to nejmenší, a pokud se budete držet jednoho odstínu nebo zvolíte jednoduchý design, uděláte první krok k tomu, abyste se ve své koupelně začali cítit útulněji.

Kromě koupelnového textilu doporučujeme sladit také nejrůznější držáky, kroužky nebo háčky. Není přitom nutné, aby vypadaly naprosto stejně. Stačí se držet barvy, tvaru nebo materiálu, který bude sjednocujícím prvkem. Ladit by měly také dózy na mýdlo, zubní kartáčky nebo další drobnosti. Stále se jedná o investici v řádech stovek korun, která vás rozhodně nezruinuje.

Dekorace dělají koupelnu útulnou

Máte v koupelně závěs? Udělejte z něj přednost a zainvestujte do kvalitního materiálu se zajímavým vzorem. Držte se přitom barev, pro které jste se rozhodli při výběru koupelnového textilu a nezapomeňte při tom ani na menší kobereček pod nohy. Estetickou ozdobou může být dřevěný rám na stěně nebo rostlina v malovaném truhlíku.

Také osvětlení dělá divy. Slabá žárovka nebo nevhodná barva světla může být příčinou toho, že se v koupelně cítíte nepříjemně a nedokážete si ve vaně pořádně odpočinout. Zatímco u zrcadla uvítáte denní bílou, která má nejblíže k přirozenému světlu, relaxační kout je vhodnější doplnit žlutou barvou světla. Náladu místnosti skvěle doladí i barevné žárovky.

Umyvadlo patří mezi nejmenší investice

Jestli máte v koupelně patnáct let staré a oprýskané umyvadlo, s koupí neváhejte. Jde o prvek, s nímž přicházíte do styku několikrát denně vy i případná návštěva. Navíc je cenově dostupné prakticky pro každého. Podstatně horší je to v případě vany, kterou doporučujeme důkladně vyčistit, případně zrenovovat svépomocí. Levnějším řešením je výměna hadice s baterií.

Už se nemůžete dívat na staré kachličky? Možností je několik. Buďto na ně můžete nalepit nové, anebo si koupit pouze voděodolné nalepovací čtverce a těmi přelepit stávající obklad. Až vás přestanou bavit, jednoduše je odlepíte a nahradíte novými. Relativně lacinou volbou může být i vhodně zvolená samolepicí tapeta nebo výmalba koupelny. Dále čtěte: S obkladačkami se dají dělat hotové zázraky. Naučte se je kombinovat.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu