|  BYDLENÍ
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Tipy a inspirace
Vánoční kaktus může být ozdobou interiéru po celý rok 

Nejkrásnější vánoční rostliny a tipy, jak se o ně starat, aby krásně kvetly během svátků

10. prosince 2020 10:51 / Pixabay
 0   0
Starý lidový zvyk praví, že které svobodné dívce vykvetou na Štědrý den barborky, do roka se vdá. Větvičky třešní, kterými si dnes řada lidí zdobí domovy jen tak pro radost, nejsou však jedinou rostlinou spojenou s Vánocemi. Velké oblibě se těší jmelí, vánoční hvězda, kaktus, cesmína i bramboříky.

Živé rostliny jsou během vánočního období tou nejhezčí dekorací. Vyplatí se pořídit si je krátce před Vánocemi, aby zútulnily domov právě na svátky, a to i v případě, že se nepodaří udržet je dlouho při životě. Přesto pro vás máme několik tipů, jak se o vánoční rostliny starat, abyste se jimi mohli těšit co možná nejdéle.

Vánoční hvězda

Vánoční hvězda je před svátky k vidění na každém kroku a málokdo této krásce odolá. Tradiční barvou Poinsettie je červená, vybírat lze však z nejrůznějších barev od mléčné bílé, krémové žluté až po růžovou či žíhané odrůdy. Vánoční hvězda zkrášlí každý interiér. Záleží na nás, zda dáme přednost menší odrůdě nebo velké košaté hvězdě.

Co symbolizuje

Poinsetiie symbolizuje betlémskou hvězdu a své jméno získala po americkém velvyslanci J. R. Poinsettovi, který ji proslavil. Vánoční hvězda se stala symbolem štěstí a možných zázraků. Nenechte ji uhnít, to prý nevěští nic dobrého.

Jak se o ni starat

Poinsetiie je světlomilná rostlina, má ráda teplotu kolem 20 °C. Protože je náchylná k nachlazení, cestou z obchodu ji vždy vezte domů pořádně zabalenou. V opačném případě začne brzy chřadnout. Rostlinka musí mít stále vhlký substrát, ale nesmí stát ve vodě. Lze ji také přihnojovat. Koncem jara se dá rostlinka přesadit na zahrádku.

Vánoční kaktus

Kromě vánočních hvězd si můžeme v květinářství pořídit i vánoční kaktus. Jedná se o kvetoucí rostlinku, která může zdobit domácnost během celého roku a za rok opět vykvést. Pyšní se bohatě se větvícími stonky se zubatými okraji, na jejichž koncích se objevují poupata. Mohou mít tradiční červenofialovou barvu nebo různé odstíny růžové, červené a fialové nebo bílé či žluté.

Co symbolizuje

Květy kaktusu mají chránit před nebezpečím. Poskytnou nám údajně ochranu v momentě, kdy se cítíme zranitelní.

Jak se o něj starat

Kaktusu se daří na světlém místě, ale přímé slunce nevyhledává. Vyhovuje mu chladnější vzduch kolem 15 °C. Není vhodné s kaktusem příliš manipulovat, opadala by mu poupata a květy. Je to poměrně nenáročná rostlina, která si žádá dostatečnou zálivku.

Brambořík

Jde o jednu z nejkrásnějších kvetoucích pokojových rostlin, která je k dostání v mnoha zajímavých odrůdách s různobarevnými květy. Brambořík může kvést celou zimu, žít a růst mnoho let. Na štědrovečerní stůl se sice nehodí, ale zkrášlí jakýkoliv chladnější kout. Je něžným symbolem Vánoc.

Jak se o něj starat

Bramboříkům se nejlépe daří na okenních parapetech v ložnici nebo světlých chodbách, kde se tolik netopí. Vysoká teplota jim neprospívá, vyhovuje jim spíš chladnější vzduch. Podstatné je pro ně také světlo a dostatečná zálivka.

Cesmína

Tento keř dorůstá až do výšky pěti metrů a hodí se například pro tvarovaný živý plot. Díky drobným červeným plodům je nejen okrasou zahrady, ale také ochranou proti nezvaným návštěvníkům – má totiž trny. Vyvarujte se cesmíny v případě, že máte malé děti. Její plody jsou totiž silně jedovaté.

Co symbolizuje

Cesmína byla odpradávna považována za posvátnou. Představuje symbol plodnosti a věčného života. Podle tradice přináší štěstí do domu a chrání před přírodními živly.

Jak se o ni starat

V interiéru nevyžaduje cesmína žádnou péči. Podobně jako ostatní druhy keříků v teple postupně seschne, přesto si však udrží příjemný dekorační vzhled.

Jmelí

Roste vysoko na stromech, je zelené i v zimě. Jmelí je parazit, který napadá ovocné stromy, nejčastěji pak jabloně. Protože stromu odebírá živiny, výsledkem jsou hnilá nebo strupovitá jablka. Přesto patří jmellí k Vánocům více než cokoli jiného. Větvičku jmelí bychom měli darovat a stejně tak ji od někoho darem dostat. V domácnosti se věší o slunovratu.

Co symbolizuje

Jmelí je symbolem štěstí a lásky, odhání zlé duchy, zajišťuje plodnost. Zamilovaní, ale i sesdané páry potvrzují svou lásku tím, že se pod jmelím zavěšeným na dveřích, lustru či trámu líbají.

Jak se o něj starat

Jmelí se daří v chladnějším prostředí, ve vytopeném bytě pomalu sesychá. I z toho důvodu bývá vánoční dekorací pouze na kratší období. Dále čtěte: Osvětlení dodá Vánocům to pravé kouzlo. Zjistěte, jak jej správně vybrat.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu