|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Tipy a inspirace
Vyrobit čokoládové bonbony by měl aspoň jednou za život zkusit každý 

Po domácích čokoládových pralinkách se jen zapráší. Zkuste si jejich přípravu usnadnit

11. prosince 2020 14:32 / Depositphotos
 0   0
Milujete čokoládu? Překvapte rodinu a namísto kupovaných jim vyrobte čokoládové pralinky vlastní výroby. Připravit je zvládne doslova každý, práci totiž umí usnadnit několik šikovných pomocníků. Chutné bonbony jsou tím nejlepším jedlým dárkem pod stromeček.

Kdo by si mezi svátky nepochutnal na dobrých čokoládových bonbonech? Kvalitní balení pralinek ovšem něco stojí. Jestli jste se letos rozhodli přijmout výzvu a vyrobit si pralinky vlastní, vybavte se v prvé řadě kvalitní čokoládou. Tu nejlepší seženete ve specializovaných obchodech nebo na internetu. Nerozhoduje totiž jenom vysoký podíl kakaa, ale také další použité ingredience. Kvalitní čokoláda obsahuje pouze kakaovou sušinu, kakaové máslo, vanilku a třtinový cukr, případně sójový lecitin a sušené mléko.

Kromě příslušných ingrediencí se však neobejdete bez jistého vybavení. Prvním krokem při přípavě pralinek je rozpuštění čokolády. Využít můžete klasickou vodní lázeň, anebo dát přednost čokoládovému fondue. Přístroj na používání čokolády je obvykle vybaven několika stupni zahřívání. Vyšší slouží k rychlému rozpuštění čokolády, nižší zase pro uchování čokolády v rozpuštěném stavu. Profesionálové pro tento účel využívají speciální temperovací stroj, jehož součástí je vyjímatelná nádoba, která se díky termostatu stále zahřívá.

Silikonové formičky neztrácejí na oblibě

Tvar čokoládových pralinek udávají formičky na čokoládu. Nejoblíbenějším typem jsou silikonové, které se dají sehnat v nejrůznějších tvarech včetně tematických motivů. K Vánocům se hodí andílci, sněhové vločky, srdíčka, stejně tak vánoční knoflíky. Silikon má coby materiál tu výhodu, že z něj jdou bonbony poměrně jednoduše vyklopit. Jakékoliv formy lze přesto nahradit obyčejnými tvořítky na led.

Při přípravě pralinek rovněž oceníte cukrářské štětce, jimiž se vymazávají dna a boky formiček – buď čokoládou nebo například jedlým zlatým prachem, který vypadá na vánočních bonbonech skutečně luxusně. Použít lze samozřejmě i štětce na barvičky, ovšem nepoužité. Při nanášení náplně se pak neobejdete bez zdobicího sáčku s plnicí tryskou, případně jakéhokoliv neprosakujícího sáčku z bavlny či igelitu. Pro přípravu dvoubarevné náplně využijete dvoukomorový zdobicí sáček, kdy jednu komoru naplníte světlým krémem, druhou tmavým.

Luxusní dárek servírujte v krabičce

Jakmile pralinky ztuhnou, uchovávají se v lednici v uzavíratelné nádobě. Slušet jim bude designová dóza, stejně tak hezká zavírací sklenice s ozdobným vrškem. Pořídit se dají také dárkové krabičky na domácí bonbony a čokoládové pralinky. Dále čtěte: Chytrá trouba sama pozná, jakou zvolit teplotu a jak dlouho jídlo péct.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu