|  ZPRÁVY
ne 6. října, svátek má Hanuš, zítra Justýna
Domácí
Koruna se podle ekonomů svezla s posilováním eura vůči dolaru. 

Koruna si nečekaně polepšila k dolaru. Jak si stojí k euru?

21. července 2018 04:03 / Pixabay
 0   0
Česká měna od čtvrtečního podvečera posílila k dolaru o 20 haléřů a v pátek kolem 17:00 se obchodovala za 22,10 Kč/USD. Vůči euru koruna stagnovala na úrovni 25,88 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Koruna se podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové "svezla" s posilováním eura vůči dolaru. Další posilování eura k dolaru by podle Steckerové mohlo zvýšit zájem investorů o regionální měny. „Strach z obchodních válek však ze scény hned tak nezmizí, a tak je zde riziko, že páteční posilování eura vůči dolaru, a tím i středoevropských měn, může mít jepičí život," upozornila Steckerová.

Burzovní index PX v pátek stoupl o 0,1 procenta na 1084,97 bodu. Z hlavních emisí si nejlépe vedly Philip Morris a Avast. Naopak oslabily akcie pojišťovny VIG a ČEZ. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Páteční aktivita na burze byla podle makléře Fio banky Pavla Hadrouška prázdninová a na žádném titulu neproteklo přes 100 milionů korun.

Z hlavních emisí si nejlépe vedl Philip Morris. Akcie výrobce cigaret posílily o 1,32 procenta na závěrečných 15.300 Kč. Cenné papíry Avastu si polepšily o 0,74 procenta na 68,50 Kč. Akcie Unipetrolu zdražily o 0,27 procenta navzdory tomu, že dnes firma oznámila meziroční pokles čistého zisku za první pololetí o polovinu na 3,2 miliardy korun. Vliv mělo pojistné plnění, které vylepšilo výsledky loni.

Ztrátu vykázaly akcie rakouské pojišťovny VIG, které odepsaly 1,7 procenta na 607 korun. V minusu byla také energetická společnost ČEZ, když její emise oslabila o 0,17 procenta na 576 Kč za akcii.

Za celý uplynulý týden akcie mírně posílily, když index PX stoupl o 0,02 procenta na 1085 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce se dařilo akciím společnosti TMR, největší propad zaznamenaly akcie technologické společnosti Avast. Předchozí týden akcie posílily o 0,7 procenta.

Největší propad na pražské burze zaznamenaly akcie Avastu, které ztratily 2,84 procenta na 6805 korun. Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace a akcie podle Trampoty pravděpodobně jen korigovaly růst v předchozím týdnu.  

Naopak nejvíce rostly akcie TMR, které přidaly 2,1 procenta na 725 korun. Ani u této společnosti se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Akcie elektrárenské společnosti ČEZ byly tento týden druhé nejvíce rostoucí. Titul přidal 1,41 procenta na 576 korun.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu