|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Zahraniční
Z výzkumného centra na okraji Damašku zůstala po náletu jen hromada sutin 

Raketový útok USA na Sýrii se podle všeho obešel bez civilních obětí

15. dubna 2018 04:38 / Reuters
 1   1
Spojené státy, Francie a Velká Británie v sobotu ráno zaútočily na Sýrii. Cílem jejich útoku bylo výzkumné centrum Barzah na okraji Damašku a dvě skladiště na západě Sýrie u hranic s Libanonem. Všechny tři cíle byly zasaženy. Raketový útok se podle všeho obešel bez civilních obětí.

Útok na Sýrii trval asi hodinu a půl. NATO se posléze vyjádřilo, že šlo o reakci na použití chemických zbraní režimem syrského prezidenta Bašára Asada. Západní státy nevyloučily, že se podobná akce v budoucnu nebude opakovat. Rusko úder označilo za akt agrese vůči suverénnímu státu. Útok odsoudily také Sýrie a Írán. Reakce českých politiků se různí.

Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci oznámil, že vojenský útok proti Sýrii vedly Spojené státy společně s Francií a Británií. Všechny tři země bojují proti barbarství, upozornil prezident s odkazem na chemický útok s desítkami mrtvých před týdnem, který Západ přičítá syrskému vládnoucímu režimu. Informoval o tom Český rozhlas.

Chemický útok byl podle Trumpa „významnou eskalací v používání chemických zbraní tímto velmi strašným režimem". Americký prezident zdůraznil, že je připraven v útocích pokračovat, dokud Sýrie neustane v používání chemických zbraní.

Spojenci vyslali více než sto raket a bomb. Všechny údery se pečlivě vyhýbaly ruským a íránským základnám v zemi. Ruská protiletecká a protiraketová obrana se do boje nezapojila. Rusové přitom v minulých dnech vyhrožovali, že “sestřelí jakoukoliv raketu mířící na Sýrii a napadnou cíle, z nichž byly rakety vypáleny”.

K útoku tak došlo navzdory otevřeným výhružkám Ruska, které také okamžitě po útocích varovalo před blíže nespecifikovanými “důsledky”. V sobotu v odpoledních hodinách se kvůli raketovému útoku na Sýrii mimořádně sešla Rada bezpečnosti OSN. Rusko bude chtít schválit rezoluci odsuzující údery USA, Británie a Francie v Sýrii.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu