|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Domácí
Demolice vepřína v Letech by měla být hotová do konce roku 

Za vepřín zaplatil stát přes 360 milionů korun. Další miliony doplatí, až zmizí kejda

13. dubna 2018 04:21 / Česká televize
 1   2
Stát vyplatil firmě Agpi, původnímu majiteli vepřína Letech u Písku, 80 procent z kupní ceny 450,8 milionu korun, tedy částku 360,6 milionu korun. Firma předala zástupcům státu vepřín začátkem dubna.

Společnost Agpi hodlá získané finance dát na rozšíření jiných provozů a na snížení úvěrové zátěže. Informoval o tom místopředseda představenstva firmy Agpi Jan Čech.

Areál stojí poblíž místa, kde býval romský koncentrační tábor. Jeho novým provozovatelem je Muzeum romské kultury. Podle ředitelky muzea Jany Horváthové bude vepřín do konce roku zbourán. Na místě vznikne památník romského holokaustu.

Dalších deset procent z kupní ceny (45 milionů korun) dostane Agpi do 30 dnů od předání areálu státu a zbylých deset procent, až se vyklidí kejda. Peníze z prodeje areálu chce firma se 100 zaměstnanci investovat do rozšíření jiných výrob. Nový, stejně velký vepřín firma nepostaví.

První část peněz použije Agpi na snížení úvěrového zatížení u bank. Firma má úvěry asi 90 milionů Kč včetně několika investičních úvěrů. Mezi plány, jak rozšířit provoz, je i stavba nové haly.

"Chceme je uvážlivě použít pro rozvoj firmy, rozvoj provozů. Příprava záměrů na rozšíření je na rok," řekl Čech. Některé investice do provozů jako obměnu strojů a techniky chce firma provést ještě letos. Detaily sdělí akcionářům na valné hromadě koncem června.

Firma Agpi odvezla z vepřína v Letech posledních 330 prasat 14. března. Ve 13 halách bylo 13 000 prasat, firma zvířata postupně vozila na jatka. Vepřín o rozloze 7,1 hektaru se stavěl od roku 1972. O výkupu a vzniku pietního místa se mluvilo přes 20 let. Památník romského holokaustu by mohl zahrnovat repliku původního baráku, alej nebo mohylu s křížem.

Podle Horváthové se nejdřív uskuteční za 1,5 milionu archeologický průzkum místa, do konce června by měl být hotový. Demolice vepřína by měla být hotová do konce letošního roku. Stát jedná o podpoře pro stavbu památníku z takzvaných norských fondů ve výši milion eur (asi 25 milionů korun). Demolice vepřína vyjde odhadem na 110 milionů.

Tábor Lety byl zprvu trestní pracovní tábor a později také sběrný tábor během druhé světové války. Oficiální označení tábora se v závislosti na jeho funkci měnila. Tábor byl založen 8. srpna 1940 jako kárný pracovní tábor pro odsouzené vězně. Od 9. března 1942 byli ve sběrném táboře a od srpna 1942 v cikánském táboře v Letech vězněni lidé považovaní protektorátními úřady za Cikány, tedy především čeští Romové. Ti byli drženi za nelidských podmínek a většinou zde nebo později v jiných koncentračních táborech zahynuli. Do vyhlazovacího tábora v Osvětimi bylo deportováno celkem 420 letských vězňů. Tábor měl českou posádku i velení, byl po celou dobu své existence provozován protektorátními úřady.

V blízkosti bývalého tábora byl v 70. letech 20. století vybudován zemědělský podnik – velkokapacitní vepřín. V 90. letech 20. století byl u vepřína zřízen památník. Od té doby se také datují snahy vepřín odstranit a na jeho místě vybudovat památník obětem tábora. V srpnu 2017 vláda rozhodla o odkupu vepřína od jeho vlastníka, jeho následné demolici a vybudování památníku.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu