|  ZPRÁVY
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Domácí
Stát plánuje lidem rozdat miliardy korun na nové kotle, zateplení, okna či solární elektrárny. 

Stát do českých domácností napumpuje nejméně 20 miliard!

19. června 2017 09:47 / Internet
 1   2
Ekologicky smýšlející české domácnosti čekají žně. Stát se chystá do roku 2021 přerozdělit mezi zájemce nejméně 20 miliard korun na výměnu kotlů, zateplení, výměnu oken nebo instalaci solárních panelů. Jde o takový balík peněz, že na finance dosáhne každý žadatel, který dodá vše potřebné!

Pokud se domácnosti podaří šikovně nakombinovat několik dotačních programů, může si přijít až na stovky tisíc korun.

Ministerstvo životního prostředí zahájí dvacetimilardový program Nová zelená úsporám začátkem září. Novinkou je přitom podpora větších domácích solárních elektráren. Poté krajské úřady spustí i stamilionové dotace na výměnu starých kotlů. A státní peníze lze získat i na novostavby, píše o tom MfDnes.

Výši poskytnuté dotace ovlivní hned několik aspektů, například kde přesně dům stojí, zda-li je památkově chráněn, co vše se opraví a zmodernizuje, či o kolik se nakonec sníží energetická náročnost budovy. Čím bude nižší, tím bude dotace vyšší.

V lepších případech stát vrátí lidem i více než polovinu proinvestovaných prostředků. Žádosti o dotace lze podávat i prostřednictvím internetu a i úřad pak komunikuje s lidmi zpravidla po e-mailu. Pokud má žadatel veškeré dokumenty v pořádku, peníze mu dorazí už za devět týdnů.

"Nově chceme motivovat všechny domácnosti, které dosud energeticky úsporná opatření svých nemovitostí a výměnu starého kotle odkládaly. Pokud zkombinují nákup kotle z druhé vlny kotlíkových dotací, která odstartuje ve většině krajů v září, a zateplení s podporou z programu Nová zelená úsporám, dostanou navrch bonus až 40 tisíc korun," dodal ministr životního prostředí Richard Brabec.

V souvislosti s rodinnými solárními elektrárnami začne stát od září podporovat i domácnosti, které si pořídí solární fotovoltaické elektrárny s vyšším výkonem (více než 4 000 kWh/rok). Lidé mohou získat na jejich pořízení až 150 tisíc korun. O peníze mohou žádat i ti, kteří již dotace na solární panely získali dříve, ale nyní by svoje systémy rádi rozšířili a zefektivnili.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu