|  ZPRÁVY
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Domácí
Počasí následující čtyři týdny má být teplejší než je běžné. 

Čeká ná nejsušší týden. Pak se ale opět objeví déšť a bouřky!

18. června 2017 11:17 / Shutterstock
 0   0
V následujících čtyřech týdnech nás čekají vysoké teploty, ale postupně bude přibývat srážek. Nejsušší by měl být příští týden, vyplynulo to z aktuální měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle ČHMÚ by do poloviny července mělo v České republice vládnout mírně teplejší počasí, než je běžné. O dešťové kapky ale nebude nouze. Nejvyšší teploty až kolem 26 stupňů Celsia se čekají příští týden, který má být zároveň nejsušší.

"Předpokládáme, že období od 19. června do 16. července 2017 bude jako celek teplotně slabě nadnormální. Nejteplejší počasí očekáváme během prvního týdne, následně budou teploty většinou blízké dlouhodobým průměrům," upřesnili meteorologové. V posledním týdnu školního roku a prvních dvou týdnech prázdnin očekávají teploty přes den kolem 24 stupňů Celsia.

Po nejméně deštivém příštím týdnu podle meteorologů ve druhé polovině předpovědního období srážek pravděpodobně přibude. Čekají hlavně přeháňky a bouřky, předpokládají proto velké rozdíly v množství srážek mezi jednotlivými regiony.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období následujících čtyř týdnů je 17,6 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1980, kdy průměr činil 13,9 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 20,9 stupně meteorologové zaznamenali v roce 2006.

Srážek podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejvíc v roce 1954, kdy meteorologové naměřili 167 milimetrů. Nejméně napršelo v roce 1976 s úhrnem 15 litrů na metr čtvereční. Průměrný úhrn srážek pro období mezi 19. červnem a 16. červencem je 76 milimetrů.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu