|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
V Česku začal platit nový protikuřácký zákon. Existují ale i výjimky. 

Kuřáci v hospodách dokouřili. Jaké jsou výjimky?

31. května 2017 09:39 / Shutterstock
 1   1
Ode dneška platí absolutní zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin a dalších veřejných prostorách. Za porušení nového protikuřáckého zákona hrozí lidem až pětitisícová pokuta. Sankce prý ale nebudou padat hned - majitelé a provozní hospod a restaurací mají totiž ještě 90 dnů na to, aby se zařídili podle zákona.

Kde se dá ještě kouřit?

Elektronické cigarety

V restauracích si budete moci zapálit pouze elektronickou cigaretu. Tu si budete moci dopřát i třeba v zoo. Naopak ve školách či v nemocnicích nebude elektronická cigareta povolena. V obchodních centrech budou povoleny jen v kuřárnách.

Letiště, obchodní centra

Na letištích nebo v obchodních centrech zákon povoluje zřízení takzvaných kuřáren.

Zahrádky

Předzahrádky, pokud na nich má být kouření povoleno, budou muset být podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) označeny jako prostor pro kouření.

Festivaly

Na venkovních sportovních a kulturních akcích jako jsou festivaly se kouřit může, ale jen tehdy, pokud nejsou určeny pro děti nebo rodiny.

Divadlo

Ne snad, že by si návštěvník divadla mohl v sále zapálit, ale pokud bude zapálená cigareta v podstatě rekvizita v nějaké inscenaci, budou prý moci herci na jevišti beztrestně kouřit.

Kluby i kluby s hospodou

Zákon se nevztahuje ani na zájmové spolky. Pokud někdo hospodu promění v kuřáckou klubovnu, má svým způsobem vyhráno. Spolek ale musí dokumentovat konkrétní činnost, třeba hraní šipek. Nevyplatí se ale podvádět, sankce jsou totiž vysoké. Šalamounským řešením je pak vytvořit klubovnu s pivnicí. Podmínkou jsou ale oddělené místnosti. V jedné z nich bude fungovat klubovna a lidé zde mohou při své zájmové činnosti klidně dál pokuřovat a do druhé místnosti, nekuřácké hospody, si pak mohou k pípě skočit pro pivo.

Kde platí zákaz kouření

Hospody, bary, restaurace, kavárny

Ve vnitřních prostorách restaurací a barů - tedy všude, kde se podávají pokrmy, které jsou určeny k přímé spotřebě. Za takové pokrmy se považují také nápoje.

Na zastávkách a hřištích

Zákaz kouření bude opět platit na zastávkách MHD. Dosud bylo kouření zakázáno jen pod přístřešky, nově se bude týkat také prostoru širokého pět metrů a dlouhého 30 metrů před označníkem zastávky a pět metrů za ním ve směru jízdy. Zakázané je také kouření na venkovních dětských hřištích.

Zdravotnická zařízení

Zákaz kouření se rozšíří také ve zdravotnických zařízeních. Nově se rozšíří i na přilehlé prostory, jako jsou chodby či čekárny. Výjimku v tomto případě tvoří kuřárny na psychiatrických odděleních, kde bude kouření povoleno.

Školy

Ve školách si nikdo nezapálí, a to ani vysokoškoláci. Zákaz bude platit také na veřejných prostranstvích v okolí škol. Výjimkou by mohlo být kouření elektronických cigaret, to by mohla v blízkosti škol povolit vyhláška obce.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu