|  ZPRÁVY
ne 19. května, svátek má Ivo, zítra Zbyšek
Domácí
Lipavský odmítá, že on sám by se kandidatury vzdával 

Lipavský je pod obrovským tlakem. Zeman už v polovině listopadu zmínil, že bude vetovat návrh na jednoho ministra

08. prosince 2021 07:01 / Profimedia
 0   0
Kandidát na ministra zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) se dostal pod obrovský tlak. Prezident Miloš Zeman mu údajně doporučil, ať odstoupí z kandidatury na ministra zahraničí. Uvedlo to v úterý rádio Frekvence 1 s odkazem na dva důvěryhodné zdroje obeznámené s jednáním.

Lipavský po schůzce vystoupil na tiskové konferenci. Diskusi se Zemanem označil za věcnou a korektní. „Přišel jsem se představit jako kandidát na ministra zahraničí. Dostal jsem možnost představit panu prezidentovi své postoje,“ řekl Lipavský v Interview ČT24. Uvedl to server ct24.cz.

Zeman už v polovině listopadu zmínil, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády. V médiích se nejčastěji spekulovalo o tom, že nechtěným ministrem by mohl být právě Lipavský, a to například kvůli chladnějším postojům k Izraeli. Pirátský exposlanec během brífinku potvrdil, že i na toto téma s prezidentem diskutoval. „Vnímám Izrael jako důležitého partnera pro Českou republiku. Takhle jsme se o tom s Milošem Zemanem bavili. Probírali jsme i kontroverznější otázky. Mimo jiné plán o přesunutí české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zmínil jsem, že by ČR v tomto ohledu neměla dělat ukvapená rozhodnutí,“ řekl Lipavský.

Zároveň Lipavský nechtěl hodnotit, jak na jeho názory Zeman reagoval. „Nemůžu mluvit za pana prezidenta,“ zopakoval Lipavský několikrát s tím, že dotazy na jmenování vlády by měly být mířeny spíš na prezidenta a premiéra.

Ve včerejším Interview ČT24 nechtěl Lipavský potvrdit informaci Frekvence 1, že ho hlava státu vyzvala k tomu, aby se kandidatury vzdal. „Nebudu komentovat informace Frekvence 1 z toho důvodu, že pan premiér Petr Fiala má domluvenou podobu vlády tak, jak je to domluveno na koaličním půdorysu s jasnou 'sto osmičkou' v Poslanecké sněmovně. Nechci si přikládat ten kredit, že budu interpretovat slova pana prezidenta, říkal jsem to už na tiskové konferenci v Lánech,“ uvedl k informacím o doporučení prezidenta Lipavský. 

Kandidát na ministra zahraničí také řekl, že rozhodnutí nekomentovat jednání s prezidentem je obecným politickým principem. „Jestliže zde hovoříme o nějaké změně, že vláda přinese změnu do politiky, tak je to o tom, aby se ty věci nejdříve dohodly, a potom komunikovaly. V situaci, kdy je proces otevřený, to nechci komentovat,“ sdělil a odmítl, že by to vytvářelo domněnky. 

Na otázku, co by se stalo, kdyby kandidát na ministra zahraničí potvrdil nebo vyvrátil informace o Zemanově výzvě, Lipavský řekl, že neumí věštit. „Narušil bych domluvený proces,“ dodal krátce. Odmítl ale, že on sám by se kandidatury vzdával. Lipavský zároveň upozornil, že by si nepřál situaci, kdy by muselo dojít na ústavní žalobu na prezidenta právě kvůli případnému nejmenování navržených kandidátů na ministry. „Takový scénář nebude výhodný pro nikoho,“ uvedl pro rádio Frekvence 1. Stále pravděpodobnější scénář. Piráti v nové vládě nakonec nemusí vůbec být.

Zdroj: ct24.cz, rádio Frekvence 1.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu