|  ZPRÁVY
so 18. května, svátek má Nataša, zítra Ivo
Domácí
Koronavirus se začal šířit mezi divokou zvěří 

Znepokojivé zjištění vědců. Objevili další potenciální rezervoár koronaviru

23. listopadu 2021 08:49 / Pixabay Gerd Altmann
 0   0
Vědci ve Spojených státech zjistili, že se SARS-CoV-2 šíří i mezi divokou zvěří. A nejde o ojedinělé případy. Vědci mají důkaz explozivního šíření covidu-19 jelencem běloocasým. Kvůli možným mutacím se experti obávají rizik do budoucna.

Podle vědců se koronavirem mohou nakazit i zvířata od lidí. Vědci už odhalili virus u mnoha druhů zvířat. Většinou se ale jednalo jen o ojedinělé případy u zvířat chovaných v zajetí. Kočky a psi v domácnostech, gorily či tygři v zoologických zahradách. Tři sněžní levharti v Nebrasce dokonce kvůli komplikacím s covidem-19 pošli, informovala v polovině listopadu CNN. Špatně dopadli dánští chovatelé. Ti před rokem vybili veškeré chovy norků, asi čtyři miliony kožešinových zvířat, když se mezi nimi koronavirus povážlivě šířil.

Dalším druhem, který nyní upoutal pozornost vědců, je jelenec běloocasý. Vědci mají důkaz explozivního šíření covidu-19 mezi touto divokou zvěří. Odborníci se obávají, že se jelenci mohou stát rezervoárem viru, který může později ohrozit i lidi.

Veterináři z The Pennsylvania State University nedávno publikovali studii, která upozorňuje, že v loňském roce žil ve státě Iowa velký počet covid pozitivních jelenců běloocasých. V kombinaci s předešlými objevy z jiných míst USA to vědce vede k pádnému podezření, že už covidem-19 může být promořená velká část populace tohoto živočicha.

Zjištění je podle vědců znepokojivé. Tak rozsáhlé šíření viru mezi divokou zvěří by totiž podle nich mohlo mít dlouhodobé důsledky na průběh pandemie po celém světě, píše americké rádio NPR. V nové studii vědci informují nejméně o 30% pozitivitě mezi testovanými jeleny z období mezi loňským dubnem a prosincem. Pozitivitu vědci ověřovali PCR testy na vzorku téměř 300 jelenů, z nichž víc než sto bylo z volné přírody. V tomto případě šlo o jedince, které srazilo auto nebo byli střeleni na maso.

Vysoký výskyt infekce vědce zaskočil. Populace jelenců běloocasých by se podle nich mohla stát takzvaným rezervoárem viru SARS-CoV-2. To znamená, že by se mezi nimi mohl přenášet i poté, co by byl mezi lidmi zcela vymýcen a hrozilo by tak, že ho jeleni budou přenášet zpět na člověka nebo na jiná zvířata. Že by se z jelenů mohl virus na člověka nebo jiné zvíře přenést, ale zatím není vůbec potvrzené a vědci s tím pracují jako s hypotetickou možností. Konec epidemie v nedohlednu. Objevila se další vysoce nakažlivá varianta.

Zdroj: conversation.com, pnas.org.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu