|  ZPRÁVY
so 18. května, svátek má Nataša, zítra Ivo
Domácí
Nová německá vláda chce federalizovanou Evropu 

Konec Evropské unie, jak ji známe dnes. Německá vláda chce změnu

26. listopadu 2021 07:26 / Pixabay Hpgruesen
 0   0
Konference o budoucnosti Evropy je v plném proudu. Osm stovek Evropanů už začalo diskutovat o tom, jakou budoucnost si pro evropskou sedmadvacítku představují. Právě probíhající konference by podle budoucí německé vlády měla být odrazovým můstkem k reformě, jejímž výsledkem bude evropský federální stát.

Konference je několikaměsíční akcí, v rámci které Evropané diskutují, jaká by měla být budoucnost sedmadvacetičlenného bloku. Iniciativa, v jejímž centru mají být právě občané, začala v květnu. V počátcích sloužila ke zjišťování názorů občanů na budoucí směřování Unie zejména speciální digitální platforma. Platforma běží už od dubna a zatím se k ní připojilo téměř 33 tisíc lidí. Evropská unie však čítá zhruba 450 milionů občanů. Míra zapojení na platformě, ke které má během několika kliknutí přístup každý s připojením k internetu, tedy pokulhává.

Právě probíhající Konference o budoucnosti Evropy by podle budoucí německé vlády měla být odrazovým můstkem k reformě, jejímž výsledkem bude evropský federální stát. Nová německá vláda chce federalizovanou Evropu. Němečtí sociální demokraté, Zelení a liberální FDP budou prosazovat vytvoření evropské federace. Vyplývá to z jejich koaliční dohody.

„Suverénní Evropa je klíčem naší zahraniční politiky,“ uvedl lídr SPD Olaf Scholz, který by se měl v druhém prosincovém týdnu stát kancléřem. „Pro ekonomickou silnou a nejlidnatější zemi v srdci Evropy je úkolem umožnit, podpořit a posunout suverénní Evropu vpřed,“ dodal.

„Konference (o budoucnosti Evropy) by měla vést k ústavnímu konventu a dalšímu rozvoji federálního evropského státu, který je decentralizovaný a organizovaný podle zásad subsidiarity a proporcionality a vychází z Listiny základních práv,“ píše se přímo v koaliční dohodě.

Budoucí vládní koalice bude chtít posílit kompetence Evropského parlamentu a umožnit mu navrhovat legislativu. Podle Uda Bullmanna, koaličního vyjednavače SPD pro evropské záležitosti, je další integrace EU potřeba, protože „lidé na ni čekají“. Očekávat lze i tlak Německa na odstranění veta a přechod na hlasování kvalifikovanou většinou v oblastech, jako je zahraniční a bezpečnostní politika EU. Obří klimatický summit v Glasgow skončil. Co zásadního se změní?

Zdroj: euroactiv.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu