|  ZPRÁVY
ne 6. října, svátek má Hanuš, zítra Justýna
Domácí
Pandemie nebude za námi, ani kdyby z Evropy zmizela, když v půlce světa bude stále pokračovat 

Musíme změnit postoj k očkovaným, jinak epidemii nezbrzdíme, hlásí experti

09. listopadu 2021 07:43 / Depositphotos
 0   0
Čím dál víc odborníků poukazuje na to, že v případě očkovaných lidí není možné mluvit o bezinfekčnosti. Lidé s očkováním pokládáni za bezinfekční se většinou netestují po kontaktu s nakaženými, takže pak mohou roznášet infekci dále. A to je pro další vývoj epidemie velký problém.

Na problém poukazuje molekulární biolog Omar Šerý z Ústavu biochemie brněnské Masarykovy univerzity. „Že jsou lidé s očkováním pokládáni za bezinfekční a velmi často se netestují po kontaktu s nakaženými, takže pak mohou roznášet infekci dále, považuji za zásadní problém," míní Šerý. „Vstup na mnohá místa je pro očkované automatický, přestože mohou být nakaženi a být přenašečem infekce. To zásadním způsobem pomohlo rozšíření infekce koronavirem do současného stavu.“

Podle něj očkovaný člověk chrání sebe, nikoliv své okolí. „I očkovaní mohou onemocnět a věřte mi, že každá infekce koronavirem, a to i po očkování, významně lidský organismus oslabuje a poškozuje. Na to se zapomíná,“ dodává. Šerý už v květnu upozorňoval na riziko, že mohou začít přibývat nakažení kvůli zavlečení infekce ze zahraničí prostřednictvím očkovaných lidí, kteří se po návratu nemusí testovat.

Podobně smýšlí i biochemik Jan Konvalinka, šéf výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. V rozhovoru pro Český rozhlas Plus uvedl, že očkovaní – sice méně než neočkovaní, ale přesto mohou roznášet virus. „Když jsou v kontaktu s pozitivními, měli by měli být v karanténě, nebo se nechat otestovat,“ řekl Konvalinka. I on pokládá za chybu používat v souvislosti s očkováním proti covidu termín bezinfekčnost. Podle něj by se to dalo říci možná o těch, kdo nemoc prodělali a zároveň jsou očkovaní.

Podle matematika a spoluautora protiepidemického systému, známější pod zkratkou PES, Luďka Berce z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity je nutné, aby lidé přistupovali k epidemické situaci zodpovědněji. Podle něj by měli zvážit osobní lockdown a například i očkovaní by si měli uvědomit, že mohou být zdrojem nákazy. „Řešení je v každém z nás, v našem přístupu," připomíná Berec.

Některým lidem připadá současný vývoj epidemie matoucí. I přes očkování a vyšší promořenost čísla rostou podobně jako loni. A podle matematika si situaci mohou vykládat tak, že očkování nefunguje. „To ale není pravda. Všem vždycky říkám, ať si představí svět, ve kterém dodnes nevznikla očkovací látka. Jak by to vypadalo? Buď bychom dosáhli obrovského počtu mrtvých a nákaza by prošla prakticky celou populací, nebo bychom žili v permanentním lockdownu, včetně toho osobního. Kdybychom neměli v současnosti část populace proočkovanou, tak by řádění agresivnější varianty koronaviru v kombinaci s absencí zásadnějších opatření měly za následek daleko vyšší čísla nakažených, hospitalizovaných a mrtvých. Očkování prostě funguje," argumentuje Berec.

Podle něj současná opatření prostě nestačí. „Tím víc se to ukazuje jako problém, když si uvědomíme, že klesá imunita díky očkování. A to především u těch, kteří se nechali očkovat mezi prvními. Do budoucna je tak naprosto zásadní, aby se naočkovali zbylí rizikoví a hromadně se začaly aplikovat třetí dávky. Ty začnou fungovat velmi rychle a je prokázáno, že jejich účinnost je vysoká. Už teď je znatelné, že efekt očkování klesá, protože nově očkovaní nedokážou vykompenzovat pokles imunizace po předchozích dávkách. Když budeme takto pokračovat a nepřijmeme žádné nové opatření, tak se situace zlepšit prostě nemůže," přibližuje expert.

Musíme si uvědomovat, že jde o globální problém. Pandemie nebude za námi, ani kdyby z Evropy zmizela, když v půlce světa bude stále pokračovat. Může pak přijít i mutace, která očkování prorazí. Svět se změnil a už nebude jako dřív. Podle experta není udržitelné, aby stát neustále investoval v takové míře pozornost a zdroje do covidu. Poukazuje na fakt, že časem přijdou další výzvy, které koronavirus přebijí. „Každý z nás by se ale měl naučit žít s vědomím, že některé aktivity v sobě nesou riziko, a podle toho bychom měli uzpůsobit své chování. Například i očkovaní by si tak měli uvědomit, že mohou být zdrojem nákazy, a nezneužívat toho, že mohou v současnosti podnikat bez omezení více aktivit. Řešení je v každém z nás, v našem přístupu. Můžeme se chránit. Pokud onemocníme, můžeme sami říct lidem, se kterými jsme byli v kontaktu, aby si dávali pozor a zašli si na test. Můžeme najít odvahu a jít prostě příkladem," apeluje Berec. Prudce nakažlivé deltě nemáte šanci se ubránit, máte jen jednu šanci, radí odborníci.

Zdroj: irozhlas.czseznamzpravy.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu