|  ZPRÁVY
ne 28. dubna, svátek má Vlastislav, zítra Robert
Domácí
Lidé se mají připravit na to, že se nakažlivou deltou nakazí 

Prudce nakažlivé deltě nemáte šanci se ubránit, máte jen jednu šanci, radí odborníci

07. listopadu 2021 16:42 / Depositphotos
 0   0
Jak dosáhnout stoprocentní ochrany před koronavirem? Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je jediná cesta. Prodělání nemoci společně s očkováním. Lidé se totiž mají připravit na to, že se nakažlivější variantou koronaviru delta nakazí. Ti, kteří nebudou očkovaní, ale budou patřit do skupiny těžkých případů.

„Každý, kdo prodělal nemoc, nechť se naočkuje. Pro takové lidi epidemie skončila. Jsou stoprocentně chráněni," prohlásil v nedělní Partii Terezie Tománkové končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Aktuální studie Centra pro kontrolu a prevenci nemocí jasně říká, že imunita po očkování je trvalejší než po prodělání nemoci. Nemůžeme si dovolit riskovat a udělat opatření, kterého budeme za pár měsíců litovat. Každý, kdo prodělal nemoc, ať se naočkuje,“ doplnil Vojtěch.

Právě očkování je podle všech odborníků cesta, jak se s nemocí vypořádat. Končící vláda proto připravuje brutální kampaň. V té by měla ukazovat obrázky, jak to skutečně v nemocnicích vypadá. Ministerstvo zdravotnictví spuštění nové kampaně plánuje na příští týden. Ministr Vojtěch v pátek uvedl, že půjde o realistické ukázání situace v nemocnicích, které má některé spoluobčany probrat z letargie. „Myslím si, že je potřeba trochu některé naše spoluobčany probudit z letargie, že to není legrace a nemoc může být velmi vážná a mít velmi vážný průběh. To chceme ukázat,” doplnil Vojtěch.

Podle ředitele Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka (ČSSD) se variantě delta nevyhne nikdo. Lidé se podle něj jednoduše mají připravit na to, že se nakazí. Ti, kteří nebudou očkovaní, podle něj budou patřit do skupiny těžkých případů. „Delta se nikomu nevyhne, i když se zavřete doma do skafandru. Každý by si měl uvědomit, že na něj virus skočí,” uvedl v diskusi s ministrem zdravotnictvím Ludvík.

Podle něj pak očkování bude rozhodovat o tom, jak závažný průběh nakažení budou mít. Po nákaze už se lidé dělí jen na ty očkované, a ty, kteří nejsou. „Pokud nejsou, jsou v křivce lidí s těžkým průběhem,” přiblížil ředitel nemocnice, kde z hospitalizovaných 63 covidových pacientů je v těžkém stavu aktuálně deset. „Zhruba 70 až 80 procent jsou nenaočkovaní. U těch zbývajících očkovaných se ukazuje, že se jim nevytvořily protilátky,” dodal.

Česko dlouhodobě bojuje s nedostatečnou proočkovaností. Politici i odborníci dlouhodobě mluví o tom, že potřebná míra proočkovanosti populace, aby došlo k výraznějšímu potlačení šíření epidemie covidu-19, je minimálně 80 procent. Proočkovanost se ale nyní pohybuje těsně pod 70 procenty. Děti se staly zásadní skupinou pro šíření koronaviru. Je nutné změnit přístup.

Zdroj: ecdc. europa.eukoronavirus.mzcr.cz, cnniprima.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu