|  ZPRÁVY
po 29. dubna, svátek má Robert, zítra Blahoslav
Domácí
Prezident Zeman na archivním snímku 

Léčba prezidenta probíhá mimořádně dobře. Lékař prozradil, kdy Zemana propustí i jednu pikantnost nakonec

06. listopadu 2021 09:43 / Profimedia
 0   0
Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana podle lékařského konzilia i nadále vyžaduje hospitalizaci a prezident se nemůže naplno věnovat pracovním povinnostem. Určit prognózu vývoje prezidentova zdravotního stavu je obtížné, bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo „obtížně léčebně ovlivnitelné“.

Shodlo se na tom lékařské konzilium a novinářům to včera po jednání řekl jeho vedoucí, končící rektor Karlovy univerzity a lékař Tomáš Zima. Chirurg Pavel Pafko, který je rovněž členem konzilia, pro Radiožurnál uvedl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění a naznačil, že jde o cirhózu. Serveru iROZHLAS.cz také potvrdil, že Zemanovi zůstává vyživovací sonda do žaludku. 

Podle Pafka ale léčba probíhá mimořádně dobře a prezident by mohl Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN) opustit za tři až čtyři týdny. Emeritní primář to uvedl v pořadu 360° chirurg. Reagoval i na slova šéfa konzilia Tomáše Zimy, který v pátek v rozhovoru pro web Lidovky.cz uvedl, že Zeman stále není schopen plně pracovat. „Práce neschopný je široký pojem. Prezident musí mimo jiné přijímat diplomaty nebo jezdit na zahraniční cesty. Proto se konzilium vyjadřuje spíš opatrně. Musíme si uvědomit, že ještě včera byl Miloš Zeman na oddělení ARO. Není přeci možné, aby den poté jel na zahraniční cestu," vysvětlil Pafko. Poté ale zmínil, že se Zemanův zdravotní stav výrazně zlepšuje.

„Diagnóza proběhla, jak měla. Léčba probíhá mimořádně dobře. Jde o objektivní názor prokázaný laboratorně. Těžko si to představit lépe. Svědčí o tom i prezidentova komunikace s médii. Já jsem s ním měl možnost mluvit 27. října a byl to příjemný rozhovor. Mluví tak jako každý z nás," uvedl lékař. Prozradil zároveň, v jakém čase by Zeman mohl nemocnici opustit. Podle ředitele ÚVN Miroslava Zaorala bude hospitalizace trvat zhruba tři až čtyři týdny. „Je to správné. Pacient nemůže domů tři dny poté, co byl na ARO. Když se věci lepší? Nic neměnit," doporučuje Pafko. 

Bylo by reálné, aby prezident byl na Zámku v Lánech a přitom měl lékařskou péči, kterou potřebuje? Podle Pavla Pafka je to možné. „Vzpomenu svoji první přednostkyni, která v době, kdy umíral prezident Klement Gottwald, byla pověřena tím, že kompletně přestěhovala z Karláku operační sál do nějaké velké koupelny na Hradě. Tím chci vysvětlit, že možné je všechno. Když jsou prostředky a vůle, tak lze udělat operační sál na Pražském hradě a operovat tam prezidenta," uvedl.

Podle prezidenta Zemana povolebním rozhovorům o nové vládě nic, kromě zákazu návštěv v ÚVN, nebrání. Dnes se prostřednictvím videokonference spojí s předsedou Petrem Fialou (ODS), které ho má v plánu brzy jmenovat premiérem. Vše nasvědčuje tomu, že by nová vláda mohla vzniknout rychle, pokud ovšem na konec nepřijdou ze strany prezidenta obstrukce, třeba v souvislosti se jmény ministrů. Zeman poprvé od hospitalizace promluvil. Řekl, co ho velmi překvapilo a vyslal jasný signál.

Zdroj: radiožurnal.cz, cnniprima.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu