|  ZPRÁVY
so 27. dubna, svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav
Domácí
V odborných kruzích už se mluví o podávání čtvrté dávky proti koronaviru 

Čtvrtá dávka vakcíny proti koronaviru nás nemine, předpovídají experti

08. listopadu 2021 07:31 / Depositphotos
 0   0
Účinnost očkování proti variantě delta není taková, jak se očekávalo. Imunitní systém slábne, a je tak zapotřebí ho po nějaké době povzbudit. Budeme se očkovat proti koronaviru jednou za rok podobně jako je tomu u chřipky?

Od spuštění třetí dávky očkování proti koronaviru neuběhly ani dva měsíce, přesto se už v odborných kruzích debatuje o čtvrté várce vakcinace. Podle viroložky a členky poradního týmu koalice Spolu Hany Zelené jsou jsou takové úvahy předčasné, protože ještě není jasné, jak a jak dlouho bude účinkovat dávka třetí. Nevyloučila ovšem ani možnost, že bude nutné do budoucna podat další dávky očkování. Rovněž je přesvědčena, že je třeba vakcínu přizpůsobit novějším virovým kmenům, aby měla lepší účinek.

Posilovací třetí dávky vakcíny proti covidu mohou lidé využít od 20. září. Nárok na ni lidé mají půl roku po dokončeném očkování. Například evoluční biolog Jaroslav Flegr ovšem před časem mluvil rovněž o další, čtvrté dávce. „To, že nás nechrání dvě dávky více než půl roku, není nic divného. To by vakcína musela být zázračná. Když si člověk dá třetí dávku, jeho imunita se posílí. Potřebné intervaly mezi dávkami se pak prodlužují. Pro mladší generace bych uvažoval o další dávce po té třetí nejdřív za dva roky, u starších ne dříve než za půl roku," uvedl Flegr.

Avizovaná účinnost mRNA vakcín je 90-95 %. Což znamená, že na jednoho nemocného z vakcinované skupiny připadá cca 10-20 nakažených z kontrolní skupiny. „Kvůli nedostatku testů se nemohla v době provádění klinických testů u všech pokusných osob testovat i samotná bezpříznaková infekce. Později se ale ukázalo, že i v tomto ohledu byly vakcíny účinné," přiblížil virolog Černý, který vysvětlil, že každá vakcína projde složitým procesem testů, kde se testují i nežádoucí účinky. I podle zahraniční studie je účinnost vakcín stále vysoká. Například u vakcíny  firmy Pfizer a BioNTech je to stále okolo 90 %. U Moderny se to pohybuje rovněž na 90 %. Pokud už se člověk nakazí, z více jak 70 % pak vakcíny chrání proti hospitalizaci. 

Černý rovněž uvedl, že pravděpodobnost nákazy u očkovaného se zvyšuje dobou od očkování podle toho, jak slábne imunitní paměť. „Toto je v současné době nejlépe prozkoumaný vliv. Je ale patrné, že povzbuzující dávka vakcíny vede k zlepšení stavů, a to dokonce tak významně, že imunitní odpověď je po ní ještě lepší než po prvních dvou dávkách," řekl Černý pro Blesk Zprávy a doplnil, že i proto je na místě třetí doplňující dávka, která navodí vysoce rezistentní stav. „Jak dlouho bude tento stav trvat a kdy a jestli bude nutná čtvrtá a případně další dávky, zatím nevíme," dodává.

V odborných kruzích se ale stále častěji mluví o tom, že proti koronaviru se budeme očkovat podobně jako na chřipku. Jednou za rok. Ještě horší, než se čekalo. Tento týden čekáme skokový nárůst nakažených, varuje expert.

Zdroj: yalemedicine.org, health.com

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu