|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Prvním člověkem, který se nakazil koronavirem SARS-CoV-2, mohl být pracovník laboratoře v čínském Wu-chanu 

WHO už tuší, kde se vzal první případ nemoci covid-19

16. srpna 2021 08:39 / Depositphotos
 0   0
Světová zdravotnická organizace (WHO) už zřejmě tuší, kde se vzal první případ nemoci covid-19. Dánský epidemiolog Peter Embarek, který vede skupinu WHO pátrající po původu viru, ukázal na pracovníka laboratoře v čínském Wu-chanu.

Prvním člověkem, který se nakazil koronavirem SARS-CoV-2, mohl být pracovník laboratoře v čínském Wu-chanu, který odebíral vzorky z netopýrů. Hypotézu představil dánský expert Peter Ben Embarek ze Světové zdravotnické organizace, který letos v lednu vedl čtyřtýdenní vyšetřování, jehož cílem bylo zjistit původ koronaviru. Embarek ale zároveň upozornil, že přímé důkazy pro to vědci nenašli. „Zaměstnanec laboratoře, který se v terénu nakazil při odebírání vzorků, je jedna z nejpravděpodobnějších hypotéz, jak se mohl virus přenést z netopýrů na člověka," řekl Embarek.

Podle něj je to pravděpodobnější než verze, že by prvním pacientem byl náhodný vesničan, který se dostal do kontaktu s netopýry. Málo pravděpodobná je podle WHO také verze o uměle vyrobeném viru.

Embarek také upozornil na to, že wuchanská laboratoř byla v prosinci 2019 přestěhována z blízkosti wuchanského trhu. „Je zajímavé, že se laboratoř přestěhovala 2. prosince 2019, což je období, kdy to všechno začalo. Když se stěhuje laboratoř, je to rušivý prvek v běžném pracovním toku, všechno to narušuje. Bude zajímavé se na toto období a laboratoř podívat," řekl expert.

Podle WHO nicméně zůstávají ve hře všechny verze. Přímý důkaz vyšetřovatelé totiž dosud nenašli. Důkazy tým hledal v lednu přímo ve Wu-chanu. Dánský epidemiolog v televizi popsal, jakému tlaku jeho tým čelil od čínských úřadů. Podle Embareka požadovaly, aby WHO ve své závěrečné zprávě vůbec nezmiňovala možnost úniku viru z laboratoře ve Wu-chanu, uvedl The Washington Post.

Hypotézu, že koronavirus přeskočil z netopýra na člověka, označili epidemiologové z WHO za nejpravděpodobnější. V červenci však šéf zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus vrátil do hry i variantu úniku viru z laboratoře. A to tím, že uznal, že její dřívější vyloučení bylo předčasné.

Mluvčí WHO ve vyjádření pro Washington Post uvedl, že Embarekovo interview pro dokument proběhlo před několika měsíci. Řekl, že v současnosti nejsou ve vyšetřování větší změny a že všechny hypotézy původu viru zůstávají ve hře.

Peking reaguje na dohady o původu viru nelibě a tvrdí, že snahy spojovat jeho původ s wuchanskou laboratoří jsou politicky motivované. Naznačuje, že pandemie mohla začít v nějaké jiné zemi. Předpoklady se potvrdily. Původ koronaviru je stále jasnější.

Zdroj: washingtonpost.com, tv2.dk.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu