|  ZPRÁVY
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Domácí
Víkend přinese tropy a vyláká lidi ke koupalištím 

Do Česka dorazily tropy. Zkontrolujte si kvalitu koupacích vod. Několika místům se rozhodně vyhněte

14. srpna 2021 11:01 / Depositphotos
 0   0
Dlouhodobá předpověď počasí poukazuje na to, že Českou republiku čeká nejspíš poslední tropický víkend. Lze tak očekávat, že mnoho lidí vyrazí na koupaliště, k rybníkům či jezerům. Podívejte se, kde je stále kvalitní voda ke koupání. Existuje totiž šest míst, kde je voda nebezpečná ke koupání.

Víkend přinese pouze malou oblačnost, přičemž nejvyšší denní teploty se mohou vyšplhat až na tropické hodnoty. Nejvíce, až 32 °C, naměříme v Jihomoravském kraji. Jižní Moravu také čeká velmi teplá noc ze soboty na neděli a není vyloučeno, že se bude jednat o tropickou noc, tedy se teplota bude držet nad 20 °C.

Sobota přeje všem milovníkům veder. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem 26 až 30 °C. Odpoledne se může přechodně dostavit oblačnost nebo přeháňky, ojediněle bouřky, uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Předpovědi i na neděli slibují krásný letní den. Nejvyšší teploty by se měly opět přiblížit 30 °C a bude polojasno až skoro jasno. Ranní teploty mohou klesat na 19 až 15 °C. Na jižní Moravě však bude opět tepleji.

Tropický víkend láká ke strávení dne na koupalištích, u rybníků nebo jezer. Obecně lze konstatovat, že kvalita vody je na většině míst stále příznivá, tedy vhodná ke koupání, i když je léto pomalu u konce. Je však 6 míst, kterým se rozhodně vyhněte, neboť zde voda není bezpečná ke koupání.

„Velmi čistých vod je většina. Poměrně často bývají čisté zatopené lomy nebo pískovny. Patří sem například Konětopy v Polabí nebo lom Michal na Sokolovsku. Velký bolevecký rybník (u Plzně) je na tom také dobře, a to se jedná o lokalitu, která dříve bývala velmi špatná,“ informoval Petr Pumann, odborník na hygienu ze Státního zdravotního ústavu.

Informace o kvalitě různých koupacích ploch v ČR sbírají hygienici jednotlivých krajů. Souhrnný přehled o kvalitě vody ke koupání pak vydává Ústav zdravotnických informací. Díky velmi přehledné interaktivní mapě se můžete podívat, zda je vámi vybrané koupaliště stále vhodné a bezpečné ke koupání. Interkativní mapa zde.

Ideální podmínky ke koupání jsou na mapě vyznačeny modrým nebo zeleným smajlíkem. Dále i oranžově označené koupací plochy jsou vhodné ke koupání. Oranžově jsou označené koupací plochy se zhoršenou jakostí vody a červeně ty, které jsou ke koupání nevhodné. Naopak černě označeným koupacím plochám se rozhodně vyhněte, voda je zcela nebezpečná ke koupání a je tam zákaz. Dále čtěte: Nepijte vodu z kohoutku po návratu z dovolené, ani se v ni nesprchujte, radí vědci.

Zdroj: koupacivody.cz, denik.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu