|  ZPRÁVY
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Domácí
Útočníci své oběti krátce prozvoní a čekají na jejich zpětné zavolání 

ČTÚ varuje před podvodným prozváněním. Zpětné zavolání vyjde volajícího na tisíce

13. srpna 2021 08:05 / Depositphotos
 0   0
V poslední době zaznamenal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vysoký výskyt podvodných volání. Útočníci své oběti vybírají náhodně, přičemž je krátce prozvoní a čekají na jejich reakci. Pokud oběť zavolá na číslo zpět, je mu naúčtována velmi vysoká částka.

Zvýšený výskyt podvodných volání zaznamenal ČTÚ zejména ze zahraničí. V současné době se jedná zejména o hovory ze Srí Lanky, což lze poznat podle předvolby +94. Pokud oběť na telefonní číslo zavolá zpět, cena hovoru se vyšplhá na tisíce.

Český telekomunikační úřad uvedl, že nejlepší obranou proti tomuto druhu útoku, který se označuje jako wangiri, je prevence, tedy na neznámé telefony ze zahraničí nijak nereagovat a být stále pozorní. ČTÚ upozorňuje, že v opačném případě lidem hrozí, že budou nuceni zvýšenou cenu tohoto volání uhradit, přičemž s ohledem na skutečnost, že hovor uskuteční ze své vůle, nelze příliš spoléhat na úspěch v případném reklamačním řízení.

Stejně tak bankovní domy již delší dobu varují své klienty před různými podvodnými telefonáty nebo zprávami. Zde je však situace jiná, útočníci volají pod českými telefonními čísly a představí se například jako bankovní zástupci. Z lidí se následně snaží získat různé údaje či hesla k přihlášení do internetového bankovnictví.

Na tuto skutečnost reagují banky velmi intenzivně a zasílají klientům varovné oznámení, že od klientů nikdy nežádají všechny údaje z platebních karet nebo přihlašovací údaje. Stejně tak ani nikdy nežádají o sdělení hesel, autorizačních SMS nebo PIN kódů. Dále čtěte: Inflace v Česku výrazně zrychlila. Ceny v červenci vzrostly o 3,4 %.

Zdroj: denik.cz, ceskenoviny.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu