|  ZPRÁVY
čt 16. května, svátek má Přemysl, zítra Aneta
Domácí
U pozinkovaného potrubí se po 24 hodinách prokázal nadlimitní obsah těžkých kovů 

Nepijte vodu z kohoutku po návratu z dovolené, ani se v ni nesprchujte, radí vědci

13. srpna 2021 15:19 / Depositphotos
 0   0
Nový výzkum z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně poukazuje na to, že pokud zůstane voda v potrubí stát několik dní, začnou se do ní uvolňovat z okolního materiálu nebezpečné látky. Po návratů z dovolených by tak lidé měli pro jistotu odpustit všechnu odstátou vodu z potrubí.

Jestliže jste se právě vrátili z dovolené, vyvarujte se okamžitému pití vody z kohoutku, stejně tak se v ní však ani nesprchujte nebo z ní nic nevařte. Vědci z Mendelovy univerzity totiž zjistili, že voda stojící v potrubí po delší dobu může obsahovat až třikrát více uvolněných těžkých kovů.

Vědci proto lidem, kteří se vrátili z dovolených, doporučují, aby nejprve odpustili dostatečné množství vody, a to podle délky vodovodního potrubí. Odpuštěnou vodu však nemusí lidé vylévat, je vhodná například na praní nebo na umývání podlahy. Problém uvolňování těžkých kovů se týká zejména takzvaného pozinkovaného potrubí. To převažuje v domech postavených zhruba do poloviny 90. let. minulého století.

„Simulovali jsme situaci, která může nastat v rozvodu domu, kdy několik dní nedochází k odběru vody. Třeba u pozinkovaného potrubí se nám už po 24 hodinách prokázal nadlimitní obsah těžkých kovů, tady konkrétně zinku,“ informoval docent Petr Junga, výzkumník u Mendelovy univerzity v Brně.

V případě požití této závadné vody se můžou dostavit lehké zdravotní problémy jako například bolesti hlavy. Docent Petr Junga však upozorňuje na to, že tento problém může nastat skutečně za situace, kdy voda v pozinkovaném potrubí stojí dlouhou dobu. V opačném případě je naprosto nezávadná.

Stejně tak hygienici souhlasí s doporučením vědců nepít vodu z kohoutku po návratu z dovolené. „Je vhodné třeba kbelík vody odtočit, protože není dobré, když voda v trubkách dlouho stojí. Mikrobiologické ukazatele tam jsou zhoršené,“ doplnila Dana Šalamunová, mluvčí středočeské hygieny. Dle Šalamunové se kvalita pitné vody obvykle kontroluje z tekoucí vody, nikoli z té delší dobu stagnující.

Co však výzkumníky z Mendelovy univerzity velmi překvapilo, bylo zjištění, že se nebezpečné látky uvolnily do pitné vody i z některých plastových trubek. Právě z plastových trubek se totiž v současnosti instalují potrubí nejčastěji. Předpokládali totiž, že se těžké kovy uvolňují do potrubí pouze z kovových trubek.

„Zajímavé je, že polyethylenové trubky od určitých výrobců vycházely podlimitně a od jiných výrobců některé kovy třeba po týdnu vyskočily. Tam bude nejspíš problém v nevhodné surovinové skladbě. Mohli použít nějakou látku, která kov nese. Ale je to zatím jen hypotéza,“ zdůraznil docent Petr Junga. Dále čtěte: ČTÚ varuje před podvodným prozváněním. Zpětné zavolání vyjde volajícího na tisíce.

Zdroj: e-zatecko.cz, ekolist.cz, nase-voda.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu