|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Lidem, kteří před rokem 1989 aktivně sloužili komunistickému režimu, by se měl snížit vyměřovací základ důchodu  

Sněmovna rozhodne o navýšení důchodů. Jedna skupina důchodců bude mít zřejmě smůlu

08. července 2021 07:50 / Depositphotos
 0   0
Sněmovna se schází na jedné z posledních schůzí před volbami. Jednat se bude o zvýšení důchodů nad rámec valorizace či speciálních bonusech za vychované dítě. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se chce pokusit prosadit snížení důchodů těm, kdo pracovali pro předlistopadový komunistický režim.

Jurečkův pozměňovací návrh počítá s tím, že by se pro výčet důchodu nezapočítávaly roky, kdy lidé pracovali třeba jako předlistopadoví členové vlád, ÚV KSČ nebo třeba StB. 

Lidem, kteří působili ve stanovených funkcích, například ve vládě, v ústředním výboru Komunistické strany Československa nebo ve zpravodajských službách, by se tato doba nezapočítávala do důchodu jako takzvaná doba pojištění. Jurečka to ve středu uvedl na svém twitterovém účtu. Ke zdůvodnění svého návrhu uvádí, že osoby, které se podílely na perzekuci občanů nebo na potlačování lidských práv, například straničtí pracovníci nebo pracovníci bezpečnostních složek, byly za své služby nadprůměrně odměňovány.

Podle Jurečky šlo nejen o nadprůměrné platy, ale i o sociální výhody pro ně a rodinné příslušníky nebo o záruky vyšších starobních i výsluhových důchodů. Tato privilegia jsou však podle něj nezasloužená, nespravedlivá a nemorální. Za cíl svého návrhu označil Jurečka odejmout nezasloužené výhody poskytované v důchodovém systému bývalým vrcholným představitelům komunistické moci a jejího aparátu v bezpečnostních složkách.

Jeho návrh má dopadnout i na příslušníky někdejší Státní bezpečnosti, Zpravodajské služby generálního štábu nebo zpravodajských jednotek pohraniční stráže. Zasáhl by i tehdejší poslance České národní rady nebo Federálního shromáždění. 

Marian Jurečka argumentuje, že lidé v těchto pozicích měli na svou dobu nespravedlivě nadprůměrné odměny, z nichž těží do dnešní doby. Co na návrh říká člen rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Jiří Dolejš z KSČM? „Když si ale někdo 32 let po dějinné události vzpomene, že se zahojí na velmi starých lidech, kteří mají vyměřený nějaký důchod, a bude jim ho snižovat, to není úplně fér. Měli bychom žít ve stabilním právním prostředí, kde se poměřuje všem stejně. Důchodce nemůže být diskriminován z historických, politických důvodů. Samozřejmě byly zvýhodněné některé profese včetně politických. To je ale minulost," uvedl Dolejš pro Český rozhlas. Speciální bonusy i navýšení důchodů. Poslanci si chtějí na poslední chvíli koupit nerozhodnuté voliče.

Zdroj: irozhlas.cz

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu