|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Situace s vakcínou vypadá v současné době mnohem optimističtěji, než na jaře  

Infikovaných je příliš, přijdou přísnější opatření, říká biochemik a načrtl scénář vývoje

23. září 2020 07:40 / Pixabay Pearson0612
 0   0
Podle biochemika Jana Konvalinky vysoký nárůst infekce koronavirem docela určitě souvisí s otevřením škol. Opatření ve školství, které nyní vláda zavedla, přišla podle něj pozdě a nebude to stačit. Připustil zároveň, že situace s vakcínou vypadá v současné době mnohem optimističtěji, než na jaře.

„Čísla jsou tak veliká, že to situaci nezlepší. Bude se možná zhoršovat o něco pomaleji, ale těch infikovaných už je tolik, že už je přestáváme stíhat trasovat. A bojím se, že budeme muset přikročit k ještě přísnějším opatřením,“ nastínil profesor ve vysílání Českého rozhlasu Plus s tím, že to sice považuje za selhání, ale nevidí jinou možnost.

„Ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi a krizovému štábu asi nezbude nic jiného, než minimálně omezit počty lidí na společenských akcích a tak dále. Bohužel,“ dodává prorektor Univerzity Karlovy. Upozornil také, že zatím je exponenciála růstu hospitalizovaných pacientů pomalejší než exponenciála nárůstu infikovaných.

„Jsou zatím dva nebo tři scénáře a je poctivé říct, že nevíme, který je správný," přiznal. Jeden model je, že máme menší dávky infekce, protože lidé nosí roušky. A hlavně že se virus šíří mezi mladší vrstvou populace, která nemá tak vážné průběhy. Tento model je pesimistický, protože dříve či později se virus dostane mezi ohrožené skupiny a začnou masivně umírat lidé, připustil biochemik.

„Trochu mě ale nabíjí optimismem, že se to zatím nepotvrzuje na francouzských a španělských datech, kde jsou tisíce infikovaných už od srpna a od začátku září a nejsou tam zaplněné nemocnice ani dramatický nárůst počtu mrtvých."

Situace s vakcínou vypadá v současné době mnohem optimističtěji, než na jaře. „Už pět vakcín je schváleno pro použití. Špatná zpráva je, že čtyři z nich jsou čínské a jedna ruská." V Rusku šlo o čistě politický akt. Ostatně udělali z toho dodatečně podmínečné schválení. Nepoužívá se masově, použila se na dceři Vladimira Putina a teď se experimentuje ve druhém a třetím kroku klinického testování. „Já bych ji nepodceňoval, lidé z Gamalejova ústavu jsou vynikající virologové, zatím ale nejsou dál než ostatní," míní Konvalinka. Čínské vakcíny se pravděpodobně používají na tisících nebo stovkách tisících pacientů. „Ale na vojácích a o výsledcích zatím víc nevíme," upřesnil.

Vakcíny ale testují i další firmy. Biochemik nejvíc věří německo-americkému konsorciu Pfizer and BioNTech. „Jejich vakcíny se testují na desítkách tisících dobrovolníků a mají velmi zajímavé výsledky třetí klinické fáze, které by měly zveřejnit v říjnu. Tam je reálná naděje, že by to mohlo být do konce roku. Nebo na začátku příštího.“

Nouzové použití vakcíny, u níž nebyly dokončeny testy na lidech, Konvalinka odmítl. „Já bych to nedělal. Tady hrajeme statistickou hru čísel a je důležité, jestli procento vedlejších následků vakcíny, která bude nasazena v desítkách milionů případů na zdravých lidech, způsobí větší škody než procento smrtnosti či dlouhodobých následků," vysvětlil Konvalinka. 

Za ještě důležitější ale považuje důvěru lidí, že je vakcína bezpečná. „Dostávám e-mailem absurdní konspirativní teorie o tom, co všechno ve vakcínách bude za čipy, jak nás chce Bill Gates očipovat a ovládnout," popisuje. Nedůvěra mezi lidmi je podle něj veliká. „Kdyby úřady vypustily špatně otestovanou vakcínu, která bude mít nějaké vedlejší následky, mělo by to fatální důsledky na další očkovací kampaně a na budoucnost vůbec celého vědního oboru," varuje biochemik. Virus už nezmizí. Je ale jisté, kdy skončí současná pandemie, říká Konvalinka.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu