|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Domácí
Banky se připravují na krizi 

Kompenzace nebudou, pomoc se začne vypínat. Lidem začnou krušné časy

13. září 2020 11:35 / Pixabay Andrew Khoroshavin
 0   0
Banky se připravují na krizi. Řada lidí a podnikatelů v tuto chvíli stále ještě využívá odkladu splátek, ale to brzy skončí. Domácnosti si odložily splátky úvěrů dokonce za víc než čtvrt bilionu korun.

Zavřeno budou muset mít kvůli zhoršující se nákaze mezi půlnocí a šestou ráno restaurace a bary ve Středočeském kraji, v Praze už toto opatření platí od středy. Ministerstvo financí ale v tuto chvíli nepočítá s tím, že by podnikatelům, kteří musí v noci povinně zavřít, ztráty kompenzovalo. „My musíme vládní pomoc začít vypínat. A postupně jsme s tím začali, byla to složitá doba, nikdo nevěděl co, prostě my jsme chtěli ochránit zdraví, proto se vypnula ekonomika, ale s tím už se musíme chovat obezřetně," vysvětlila ministryně financí Alena Schillerová.

Řada lidí a podnikatelů přitom v tuto chvíli stále využívá odklad splátek, jde zhruba o 340 tisíc domácností a 18 tisíc firem. Toto moratorium ale brzy skončí a banky se připravují na to, že někteří poté budou mít problémy s úhradou svých pohledávek. S navýšením podílu nesplácených půjček počítá centrální banka i banky komerční.

Podobně jsou na tom i další domácnosti, odložily si splátky úvěrů za víc než čtvrt bilionu korun. Nejčastěji toho lidé využili u spotřebitelských úvěrů, nejméně pak u bydlení. V případě klientů, kterým končí odklad splátek v říjnu, se odhaduje, že u retailových se může dostat do prodlení cirka deset procent úvěrů, u těch firemních to může být i více. 

Některé banky už teď své klienty oslovují, aby zjistily, kdo by se splácením mohl mít od listopadu problémy, a domluvily se s ním na dalším postupu. Kontaktují klienty, kteří mají odklad splátek a nabízí nějakou možnost individuálních splátkových kalendářů či možnost individuálního řešení každého případu. Bankovní sektor je ale podle analytiků na navýšení nesplácených úvěrů připravený a měl by ho tak ustát. Další podraz na OSVČ. Na ostatní přispívat budou, ale samy nedostanou nic.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu