|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Podle Prymuly začal exponenciální růst 

Panika kvůli covidu není na místě, tvrdí primářka. Bude hůř, myslí si Prymula a zmínil počty nakažených

16. září 2020 07:35 / Depositphtos
 0   0
Za poslední dny v Česku enormně stoupá počet nově nakažených koronavirem. Podle epidemiologa Romana Prymuly jsme na začátku exponenciální­ho růstu a nemocných bude rapidně přibývat. Podle primářky Hany Roháčové z Nemocnice Na Bulovce není panika na místě a míst v nemocnicích je dost.

Reprodukční číslo v současné době 1,59. Podle primářky Roháčové není toto reprodukční číslo až tak vysoké, protože na začátku se uvádělo 2,5 až 3, takže bylo ještě vyšší. Je to dáno tím, že to je infekční nemoc. To je typické pro řadu infekcí, nejenom pro covid-19, ale pro chřipku nebo pneumokoka.

Podle Roháčové po klidných letních měsících přibývá případů nákazy koronavirem, zároveň ale primářka ujišťuje veřejnost, že kapacita zdravotnických zařízení, včetně jednotek intenzivní péče, je dostatečná. „Denně vše monitorujeme, je těžké predikovat, co nastane v následujících týdnech, ale čas ukáže, jestli se opatření mají upravovat, zpřísňovat, nebo jestli bude docházet ve změnách v testování a trasování," uvádí Roháčová pro Blesk zprávy.

Podle Roháčové stále platí, že drtivá většina pozitivních má lehčí nebo téměř žádný průběh. U dospělé populace je až 50 % je bezpříznakových, dále s minimálními příznaky chřipkovitého charakteru a pak 20 % má průběh těžší. 

A to neplatí jenom u covidu-19. Třeba klíšťová encefalitida je u nás vysoce frekventované onemocnění, všichni o něm asi slyšeli. Ale je malé procento lidí, kteří vůbec nevědí, že se s tím virem setkali. Pak řeknou lékaři, že měli v létě množství klíšťat, udělá se jim zkouška a zjistí se, že mají opravdu protilátky, a přitom vůbec nevědí, že tu nemoc prodělali. A toto je podobný případ, kdy se ten virus dostane na sliznice, jeho množení se tam zastaví, nepřechází do dolních dýchacích cest, zůstane po nějakou dobu na těch sliznicích a ten člověk nic nepociťuje, uklidňuje Roháčová.

Podle Romana Prymuly ale situace není dobrá a počet nakažených se bude zvyšovat. „Dávno říkám, že jsme na začátku exponenciálního růstu. Mluvil jsem o tom už před týdnem. Teď to půjde dva, tři týdny výrazně nahoru. Ale 300 co 400 tisíc nakažených nebude. Pak se křivka zase zploští," uvedl Prymula pro Extra.cz

Podle Prymuly se epidemie rozvíjí a není v lineární podobě. To, že každý nakazí už víc než jednoho a půl člověka, je signál, že je nutné přehodnotit současná opatření. Přísnější opatření by se měla zavádět podle semaforu v oranžových a červených oblastech. Podle Prymuly k nejúčinnějším krokům patří omezení shromažďování většího počtu lidí.

„Tady bude diskuse, kolik by to mělo být osob. V Británii je to šest osob, což znamená velký zásah do ekonomiky. Takto striktně se tady asi postupovat nebude,“ míní Prymula. Dodal, že zatím se diskutuje o osobní odpovědnosti a omezení rodinných či pracovních oslav, ne sportovních a kulturních akcí.

Zastavení života v Česku jako na jaře podle Prymuly nepřipadá v úvahu. Dovede si ho představit jen tehdy, pokud by se blížilo naplnění kapacity nemocnic. „Což je opravdu výrazně vzdáleno". Přestali jsme sledovat nejdůležitější číslo a to se nám teď vymstí, říká Prymula.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu