|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Domácí
Koronavirus může mít dlouhodobé následky 

Koronavirus je nevyzpytatelný. Po uzdravení nemá pacient zdaleka vyhráno, varuje nástupce Prymuly

02. září 2020 11:17 / Depositphotos
 0   0
Koronavirus je tu s námi déle než půl roku a stále více se ukazuje, nakolik je nevyzpytatelný. Kromě toho, že může způsobit vážné respirační problémy, napadá také srdce nebo mozek. Sílu koronaviru bychom tedy v žádném případě neměli podceňovat.

A to ani dnes, kdy podle odborníků způsobuje jen velmi málo vážných průběhů. Lékař a děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo, který od září nahradil Romana Prymulu ve funkci náměstka ministra zdravotnictví, přirovnává umírání s koronavirem k umírání s rakovinou. Podobnost spočívá v tom, že i u rakoviny člověk nakonec zemře na něco jiného. 

Těžce nemocných teď není tolik, ale to není důvod k bagatelizaci. Pořád je ale potřeba, aby se lidi chránili, protože nevíme, jaké následky se u nemocných můžou projevit později. Podle  lékaře se ukazuje, že poměrně významná část pacientů má dlouhodobé následky, a to například sníženou vitální kapacitu plic, poruchy srážení krve nebo postižení nervové soustavy.

„Po odeznění pandemie můžeme mít významnou část populace, jež bude chronickými pacienty,” nabízí Šedo nepříliš pozitivní vizi, která je v přímém protikladu s tím, co si o koronaviru dnes opět velká část populace myslí. Tedy, že jde o sotva větší hrozbu než je chřipka. Tito lidé dnes odmítají nosit roušky a tvrdí, že je jim jedno, že se koronavirem nakazí. „Je také zřejmé, že koronavirus může poškodit u mladších pacientů s mírným průběhem nemoci nejen srdce, ale i mozek,” varoval Šedo v rozhovoru pro idnes.

Podle ministerského náměstka záleží nejen průběh onemocnění, ale také případné dlouhodobé následky, na imunitní reakci toho kterého člověka. „Každý reagujeme jinak. Kdysi třeba na španělskou chřipku mladí lidé reagovali hůře, protože mají výkonnější imunitní systém,” uvedl Šedo s tím, že se u nich následně objevila cytokinová bouře, tedy přehnaná reakce imunitního systému, který pak začal napadat i zdravé buňky, což vede k úmrtí.

Šedo je přesvědčen o tom, že roušky k potlačení epidemie skutečně fungují a jsou třeba. Podkládá to daty a argumenty a říká, že odmítání roušek je jako víra v placatou zemi. Naopak žádá, aby ti, kteří argumentují proti rouškám, podpořili své názory daty. Neobává se v souvislosti s rouškami ani ztráty svobody nebo změn ve společnosti. Varuje před tím, aby lidé koronavirus podceňovali a nebojkotovali nošení roušek tam, kde to ministerstvo zdravotnictví nařídí. Neohrožují tak totiž primárně sebe, ale zejména své okolí a zprostředkovaně i celou společnost. Koronavirus se nyní šíří rychleji, než na jaře, říká Roman Prymula.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu