|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Domácí
Hnutí premiéra Babiše vede s velkým náskokem 

Volební průzkum ukazuje na velké problémy ČSSD. ANO vede o parník

14. června 2020 08:04 / Facebook
 460   85
Podle nejnovějšího průzkumu volebních preferencí by volby do Poslanecké sněmovny s velkým náskokem vyhrálo hnutí ANO, které by aktuálně získalo 29,6 procenta. Naopak pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny by nepřekonala TOP 09 či KSČM. Ve velkých problémech je ČSSD.

Pokud by se volby do sněmovny konaly v červnu, vítězem by bylo opět hnutí ANO, které by aktuálně volilo 29,6 procent všech dotázaných. Na druhém místě by se umístili Piráti, které by volilo 13,5 procenta voličů.

Do Poslanecké sněmovny by se také dostala ODS, SPD a KDU-ČSL. ODS by volilo 9,5 procenta všech respondentů. O procento za ODS se umístilo hnutí Tomia Okamury SPD. Do sněmovny by těsně proklouzla KDU-ČSL, kterou by volilo 5,1 procenta dotázaných.  Vyplývá to z šetření agentury Phoenix research. 

Do Poslanecké sněmovny by se v současné době nedostala vládní ČSSD, které vyjádřilo podporu pouhých 4,2 procenta dotázaných. Strana se v současné době potýká i s dalším problémem. Krátce před podzimními volbami stranu opouštějí výrazné tváře.

Někdejší první místopředseda strany a bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola si založil vlastní politický projekt. Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard se před pár dny přidal k hnutí Starostové a nezávislí a kabát převlékl i Vítězslav Jandák. Bývalý ministr kultury a herec se chtěl v barvách ANO jako nezávislý kandidát pustit do boje o Senát.

„Odcházejí lidé, kteří mají dojem, že ČSSD ztrácí budoucnost a není neformovatelná a svůj názor v současné sociální demokracii neprosadí,“ míní politolog Lukáš Jelínek.

Už v únoru opustil sociální demokraty po 30 letech Jaroslav Foldyna. Ve straně patřil v poslední dekádě k silným kritikům současného vedení. A to především kvůli několika volebním propadákům, které strana zaznamenala například v komunálních a následně i v evropských volbách. Foldyna se přidal k hnutí SPD, za které bude také kandidovat na třetí příčce v krajských volbách. A co si o české politice myslí Karel Schwarzenberg? Někdy se divím, někdy se bavím a někdy zase jenom čumím.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu