|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Nejlépe se manipuluje s vystrašenými lidmi 

Zbytečná panika kolem COVID-19. Veřejnost si zaslouží pravdivé informace

01. června 2020 06:20 / Pixabay
 511   53
Data o koronaviru jsou užitečná, pokud jsou správná a pokud se s nimi správně zachází. Laici i odborníci je musí akceptovat tak, jak je jednotlivé státy zveřejňují, protože žádná jiná čísla nejsou. Postupně se však ukazuje, že je třeba k nim přistupovat s jistou rezervovaností.

Americká skupina expertů Freedom Foundation zveřejnila zprávu, že stát Washington navyšuje počet obětí nemoci COVID-19 až o třináct procent. Jejich pracovníci provedli začátkem května letošního roku analýzu dat počtu obětí koronaviru ve Washingtonu a zjistili, že ministerstvo zdravotnictví má údajně v tomto americkém státě zájem na navyšování počtu úmrtí na koronavirus. „Stát totiž počítá do statistiky každého, kdo byl pozitivně testovaný na COVID-19 a následně zemřel. Ačkoliv příčina smrti přitom nemusela a v mnohých případech také neměla žádnou souvislost s tímto onemocněním,“ oznámila organizace.

Stejný problém se vyskytl u amerických lékařů už počátkem dubna, kdy Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí vydalo sedmistránkový protokol, který americkým lékařům sděluje, že mají do počtu obětí na COVID-19 započítávat i takzvaně „předpokládaná“ úmrtí na koronavirové onemocnění. Tuto praktiku zavedl právě i stát Washington. To ale mnoho lékařů považuje za překrucování pravdy, což může mít za následek ohrožení důvěry veřejnosti.

USA zaujímají první místo v žebříčku nejvíce zasažených zemí nemocí COVID-19 na světě. Podle webu Worldometers, který mapuje koronavirovou situaci, v USA evidují 1 793 530 případů nákazy koronavirem a 104 542 zemřelých na následky nemoci COVID-19. Nabízí se otázka, do jaké míry jsou uváděná data zkreslená.

Od vydání směrnice o novém počítání případů se potvrzený případ či úmrtí na nemoc uvádí pouze pokud to dokazují pozitivní testy. Naopak „pravděpodobný případ nebo úmrtí“ se vyznačují, pokud pacient vykazuje klinické příznaky onemocnění a splňuje epidemiologické důkazy, ale nebyl mu provedený test. Pokud se tedy budou doktoři domnívat, že by zemřelý pacient mohl mít COVID-19, aniž by na něj však byl pozitivně testovaný, v úmrtním listu by měli jako příčinu smrti uvést právě koronavirus.

„To je ale přece směšné. Nedává to vůbec smysl,“ vyjadřoval svůj nesouhlas s tímto postupem americký lékař a senátor za Republikánskou stranu ve státě Minnesota Scott Jensen v rozhovoru pro televizi FOX News. V takovém případě by podle něj mohly nastat absurdní situace. „Představte si, že by nějakého člověka srazil autobus a zemřel by. Tomu samému člověku by vyšel i pozitivní test na koronavirus. Přece bychom nenapsali, že zemřel na COVID-19,“ vysvětloval Jensen.

Je velmi pravděpodobné, že stejnou "metodiku" při oznamování počtu obětí viru praktikovaly státy v Evropě i jinde ve světě. Počty obětí COVID-19 tedy mohou být ze značné části nepřesné.

Po přečtení těchto zpráv se zdá, že vtip, který nedávno koloval na sociálních sítích, kdy byl za oběť COVID-19 označen parašutista, kterému se neotevřel padák, nemusí být ve světle těchto informací, tak úplně vtipem.

Pokud lékaři evidují veškeré pacienty, kteří zemřou a vykazují známky onemocnění COVID-19, aniž jsou oběťmi této nemoci, mohlo by to znamenat záměrné zveličování počtů mrtvých na koronavirus a strašení veřejnosti. A jak známo, strach je skvělý způsob, jakým mohou vlády kontrolovat a ovládat své občany. Vakcína na koronavirus je nesmysl. Druhá vlna nepřijde, tvrdí mikrobioložka Peková.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu