|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Poměr sil se na nějaký čas v Radě ČT mění 

Neodpustitelný zločin. Opozice se obává o objektivitu České televize

28. května 2020 08:13 / Česká televize
 40   6
Poměr sil v Radě České televize se definitivně překlopil. Většinu v ní teď budou mít ti, kteří mají blízko k bloku stran premiéra Andreje Babiše a prezidentovi Miloši Zemanovi. Opozice to považuje za zločin.

Sněmovna zvolila ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého. Už v březnu pak do patnáctičlenné rady poslanci vybrali někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku a bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra.

Opozice volbu zkritizovala s tím, že dojde k ohrožení objektivity veřejnoprávního média. „Hrozí, že veřejnoprávní ČT se stane vládní propagandistickou televizí,“ varoval například Pirát Tomáš Martínek. Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska plnou odpovědnost za likvidaci nezávislé veřejnoprávní televize nese ČSSD. „Já vím, že oni takhle nevolili. Ale měli možnost tomu zabránit a neudělali to. To je možná horší zločin, než přímá účast na zločinu," uvedl Kalousek.

Podle některých politiků je volba nových radních jen další špatnou zprávou pro českou demokracii. Vládní síly, jež vyjadřují více či méně silný odpor vůči Evropské unii a vůči polistopadovému kurzu České republiky, projevily neobyčejnou aroganci a rozhodly se nepřipustit, aby v Radě ČT zasedly osoby blízké opozičním stranám. 

Jaké to bude mít důsledky pro Českou republiku? Poměry v Radě ČT se nyní změní, převahu již budou mít ti, kteří mají tak či onak blízko k bloku stran, jenž Česku už nějaký čas vládne.

Kdou jsou noví členové? Pavel Matocha je novinář, komentátor, který píše pro Babišova média. Na sociálních sítích kritizoval novináře, kteří odhalili únos Babišova syna na Krym, k němuž došlo proto, aby nemohl poškodit otce při výsleších na policii. Matocha má také za to, že upozorňování na nebezpečí, které představuje premiér Babiš, je hysterické, nepřiměřené a zbytečné. 

Luboš Xaver Veselý je známým odpůrcem Evropské unie a kritikem veřejnoprávní České televize. Moderátor se zaměřuje na rozhovory s představiteli vlády a prezidentem Milošem Zemanem. 

Kontroverze v minulosti vzbudila hlavně kandidatura Lipovské, kterou nominovala Česká biskupská konference. Ta totiž v minulosti veřejně zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií.

Rada České televize volí a odvolává generálního ředitele České televize, schvaluje také rozpočet a dlouhodobé plány personálního, technického nebo programového rozvoje. V nové sestavě by se poprvé měla sejít na svém veřejném zasedání ve středu 3. června 2020. A takhle to zase chodí na Hradě. Nikým nevolený úředník Mynář si zprivatizoval ikonu české státnosti.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu