|  ZPRÁVY
ne 6. října, svátek má Hanuš, zítra Justýna
Domácí
Situace v Itálii začíná být dramatická 

Koronavirus ochromí plíce a působí velmi rychle. Buďte ohleduplní a zůstaňte v karanténě

10. března 2020 04:10 / Depositphotos
 42   2
„Ukažte mi virus nějaké chřipky, který působí smrt tak rychle.“ Italský doktor Daniele Macchini v emotivním příspěvku na Facebooku varuje před podceňováním nového typu koronaviru a vyzývá k toleranci vůči nezbytným omezením, která mohou ve výsledku zachraňovat lidské životy.

Lékař Daniele Macchini z nemocnice Humanitas Gavazzeni v italském Bergamu vyzval, aby si lidé nestěžovali, že jsou kvůli šíření koronaviru zavřené posilovny či divadla, ale aby zůstali doma a ven vycházeli pouze v nezbytných situacích. Situaci v Itálii, kde se dosud nakazilo koronavirem kolem 8000 lidí a přes čtyři stovky již zemřely, přirovnal k tsunami.
Lékař Macchini napsal o své zkušenosti s bojem proti koronaviru na Facebooku, text se objevil i na stránkách některých italských deníků, například v deníku Corriere della Sera. Na lékařův text upozornila v Česku publicistka Tereza Boehmová.

„Případy se násobí, máme 15 až 20 hospitalizací denně ze stejného důvodu. Výsledky testů nyní přicházejí jeden po druhém: pozitivní, pozitivní, pozitivní,“ uvedl lékař. Svou rodinu pro jistotu už dva týdny neviděl. Obává se totiž, že by je koronavirem nakazil. Vyzývá, aby i ostatní byli opatrní.

Nemoc je riziková především pro starší lidi, zdůraznil lékař. „Covid 19 má lehký průběh u mnoha mladých lidí, ale u mnoha starších lidí, a nejen u nich, má podobu skutečného SARS, protože přichází přímo do plic a infikuje je a ty činí neschopné vykonávat jejich funkci. Výsledné respirační selhání je často závažné a po několika dnech hospitalizace nemusí stačit jednoduchý kyslík, který lze podat na oddělení,“ uvedl Macchini.

Podle Macchiniho je situace na jeho pracovišti dramatická. „Oddělení, která jsme stihli preventivně vyklidit, jsou už zase zaplněná. Všechny štítky se jmény nemocných, které dříve hrály všemi barvami, jsou teď jednotně červené a nesou jedinou diagnózu: oboustranný zápal plic. Může mi někdo ukázat virus chřipky, který by byl schopen člověka tak rychle likvidovat?“

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu