|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Češi by si měli pospíšit s nákupem liber či britského zboží 

Kvůli schválení brexitové dohody zřejmě koruna vůči libře prudce oslabí

24. října 2019 04:08 / Pixabay
 5   0
Češi by si podle ekonoma Lukáše Kovandy měli pospíšit s nákupem liber či britského zboží. Tento týden koruna vůči libře zřejmě prudce oslabí, a to kvůli schválení brexitové dohody.

Britská libra sice mírně oslabuje, ale jinak v uplynulých necelých dvou týdnech citelně posílila. Například vůči české koruně zpevnila od 10. října o celou korunu. Z úrovně přibližně 28,70 koruny za jednu libru na současný kurs zhruba 29,70. Vůči žádné jiné měně česká koruna v říjnu tolik neoslabila jako právě vůči libře, a sice o 2,44 procenta.

Podle americké banky Goldman Sachs přitom tento týden britský parlament pravděpodobně schválí aktuální podobu dohody o brexitu, kterou minulý týden v Bruselu dojednal premiér Boris Johnson. Pomohou mu prý i někteří labourističtí poslanci.

„Britská libra by v takovém případě podle banky celkem bezprostředně vyskočila na úroveň 1,35 dolaru za libru. To by znamenalo, že v české měně vyjde libra přibližně na 31 korun. Britská měna by tak vůči té české byla nejsilnější od května roku 2017, tedy za posledních 29 měsíců,"upozornil Kovanda.

Češi, kteří se chystají do Británie nebo plánují nákup zboží odtamtud, by si tedy podle Kovandy měli s nákupem či rozměněním peněz pospíšit. Období extrémně slabé libry patrně končí, domnívá se ekonom.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu