|  ZPRÁVY
čt 16. května, svátek má Přemysl, zítra Aneta
Domácí
Zavést daň by bylo kontraproduktivní a poškodili bychom všechny občany, tvrdí premiér 

Bankovní daň je nesmysl, tvrdí Babiš a navrhuje speciální fond

06. května 2019 04:06 / Česká televize
 0   0
Premiér Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce odmítl zavedení bankovní daně, jak ji navrhuje ČSSD. Místo daně Babiš navrhuje založení fondu, kam by banky odváděly 10 až 20 procent z dividend a peníze by šly na investice. Připustil ale, že s tím banky zatím nesouhlasí.

Andrej Babiš se ve čtvrtek sešel se šéfy českých poboček některých bank. Místo vyššího zdanění, které by podle něj zpomalilo ekonomiku, navrhuje speciální fond. „Otázka je, jestli neudělat fond, kde by část dividend neposlaly majitelům, ale nechaly tady pro nějaký investiční fond, který by realizoval investiční plán vlády,“ vysvětluje Babiš.

ČSSD, která s návrhem sedmiprocentní bankovní daně přišla, ale žádný fond nechce. Babišovu schůzku s bankéři ironicky komentovala například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD: „Shodla jsem se se zástupci miliardářů, že vyšší zdanění jejich miliardových příjmů by mohlo zpomalit ekonomiku. Zájmy této ohrožené skupiny musíme hájit. Tvrdě a nekompromisně.“

„Paní ministryně nikdy nebyla v reálném životě, ona ani pořádně neví, na co máme banky. Netuší, jak fungují peníze, jak se vydělávají peníze, co to je podnikat a na co banky máme,“ ohradil se Babiš.

Podle něj jsou v zahraničí se zavedením bankovní daně špatné zkušenosti. „V Rumunsku dokonce zbankrotovalo 12 bank, negativní zkušenosti jsou i na Slovensku, v Maďarsku. Co se stane? Lidi budou mít horší přístup k hypotékám, živnostníci nebudou mít úvěry. A hlavně my to nemáme v programu,“ řekl.

Souhlasí ale s názorem, aby se banky o své zisky dělily, například zvýšením výnosů z vkladů. Těch podle premiéra za posledních pět let přibylo o 700 miliard. „Je potřeba, aby banky daly lidem větší výnos, aby neúčtovaly poplatky a aby se podělily o zisk. A z dividend nechaly u nás peníze, které bychom vložili do národního investičního fondu a který by mohl být použit na investice, na které zatím nemáme peníze,“ míní Babiš.

Daň by podle něj znamenala, že by banky méně půjčovaly a postihlo by to podle něj všechny. Upozornil, že tato nová daň ani není v koaliční smlouvě. „Bankovní daň je nesmysl, paní ministryně čte asi Pikettyho, to je druhý Marx. To jsou ti francouzští ekonomové, tak se podívejme, co se děje ve Francii. Nesmysl! Bylo by to kontraproduktivní a poškodili bychom všechny občany, takže my jsme proti,“ prohlásil premiér. 

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu