|  TECHNIKA
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Elektronika
Inovativní mikrovlnka usnadní přípravu vašich pokrmů 

Nový způsob přípravy jídel je tady! Inteligentní mikrovlnka, která za vás udělá úplně všechno

13. března 2017 05:14 / June
 0   0
Snídaně, oběd, večeře? Žádný problém! Tato inteligentní trouba se postará sama o vše a zcela změní váš pohled na přípravu jídel.

Nová mikrovlnná trouba, která rozhodně nepatří mezi nejlevnější, konečně dorazila na trh. Stojí sice skoro 40 000 Kč, ale disponuje umělou inteligencí a několika senzory pro přípravu jídel. Do trouby vložíte například několik plátků slaniny, přístroj je automaticky vizuálně naskenuje pomocí HD kamery a vyhodnotí o jaký druh jídla se jedná a zvolí nejvhodnější způsob přípravy.

„Trouba skutečně minimalizuje chyby při přípravě jídel,“ říká spoluzakladatel společnosti a generální ředitel Matt Van Horn (32 let), který dříve pracoval pro Apple v oddělení marketingu a obchodního rozvoje. Tato mikrovlná „supertrouba“ rozpozná více než 25 druhů potravin včetně slaniny, lososa, steaku a další druhy se postupně přidávají. V momentě, kdy přístroj jídlo „identifikuje“, nabídne vám na výběr několik možností tepelného zpracování, u steaků například úpravu rare nebo well done a začne péct. Stávající recepty můžete dokonce upravovat, nahrazovat ingredience a sdílet své nápady s dalšími kuchaři z celého světa.

Trouba má svojí vlastní teplotní sondu, která průběžně automaticky zjíšťuje teplotu uvnitř pokrmu. Aplikace na chytrém telefonu vám umožní troubu dálkově ovládat, nebo můžete díky zabudované kameře sledovat přípravu jídla „živě“. Přestože je tato inovativní technologie obdivuhodná, výrobce se stále snaží vychytat drobné mouchy. Například, pokud plátky slaniny umístíte na talíř příliš blízko k sobě, trouba si může „myslet“, že se jedná o steak. 

Společnost troubu vyvýjí od roku 2013. Na projektu pracují Van Horn a spoluzakladatel Nikhil Bhogal (36 let) – bývalý softwarový inženýr ve společnosti Apple, který má na svědomí třeba fotoaparát iPhonu. Jídlem posedlí vývojáři uvádějí, že vyrobili více než 3714 prototypů, aby byla technologie co možná nejlepší. 

Když se tato trouba začala koncem prosince loňského roku prodávat, původně stanovená cena byla přibližně 80 000 Kč, ale společnost byla nakonec díky drobným úpravám a změnám schopna cenu stlačit na mnohem přijatelnější částku, která se pohybouje kolem 40 000 Kč. K tomu kolik se jich k dnešnímu dni prodalo se společnost odmítla vyjádřit, ale prohlásila, že ti kdo tuto poměrně vysokou sumu investovali jsou s výrobkem nadmíru spokojeni.

„Když jsme s vývojem trouby začali, bylo pro nás téměř šokující zjištění, jak zastaralé dnes spotřebiče jsou“, nechal se slyšet Bhogal. „Ti, kteří si náš přístroj zakoupili, jídlo připravují zcela novým, moderním a mnohem lepším způsobem“, doplnil.

Fotogalerie
Jan Volf | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu