|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Vojenství
Hypersonický kluzák je vynesen do velké výšky raketovým nosičem 

Avangard: Děsivá ruská zbraň letící sedmadvacetkrát rychleji než zvuk. Obrana proti ní neexistuje

19. května 2022 15:55 / Depositphotos
 0   0
Před několika lety Ruská federace pohrozila světu novou mezikontinentální zbraní, která údajně dosahuje rychlosti až sedmadvaceti násobku rychlosti zvuku. Raketa pojmenovaná Avangard může nést jak konvenční tak jaderné hlavice a řadí se tak k nejnebezpečnějším zbraním světa.

Ruský prezident Putin popsal nadzvukovou zbraň Avangard jako technologický průlom srovnatelný se sovětským vypuštěním prvního satelitu z roku 1957. Nová ruská zbraň a podobný systém vyvíjený Čínou znepokojily Spojené státy, které tak začaly přemýšlet o obranných strategiích.

Nosičem takzvaného hypersonického kluzáku Avangardu je mezikontinentální balistická raketa, ale na rozdíl od běžné rakety, která letí předvídatelnou trasou, tato za letu provádí ostré manévry v atmosféře, takže je mnohem těžší ji detekovat a také zneškodnit.

Nová třída hypersonických zbraní

Hypersonický kluzák se od návratových těles tradičních balistických raket odlišuje schopností manévrovat a operovat v menších výškách. Kombinace manévrovacích schopností a vysoké hypersonické rychlosti tak představuje pro konvenční protiraketovou obranu značnou výzvu. 

Podle tehdejšího vyjádření prezidenta Putina, je pro Rusko nezbytné kromě Avangardu vyvíjet i další perspektivní zbraňové systémy, protože americké snahy vyvinout protiraketový obranný systém by podle něj mohly narušit vojenskou rovnováhu obou velmocí. V prosinci 2018 byl Avangard vypuštěn z raketové základny Dombarovskiy na jihu Uralu a úspěšně zasáhl cvičný cíl na střelnici Kura na Kamčatce vzdálené 6 000 kilometrů.

Další hypersonické zbraně

Rusko disponuje také hypersonickou zbraň Kinžál, kterou vypustila z letounu MiG-31 ke zničení cílů na Ukrajině. Raketa letí desetkrát rychleji než rychlost zvuku, má dosah více než 2 000 kilometrů a může nést jadernou nebo konvenční hlavici. Tato střela je určena k zásahu jak pozemních, tak námořních cílů. Dále čtěte: (Po zuby vyzbrojený ruský tank zvaný Terminátor. Jeho palebná síla je impozantní).

Zdroj: Česká Televize, CDR.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu